Nada Koturić
Typography

Franjevačka mladež (Frama) Domaljevac već sedam godina zaredom koncem godine obraduje svoje župljane u župi sv. Ane u Domaljevcu. Pokažu svoj jednogodišnji trud koji predano koordinira fra Bono Kovačević i iznova potvrdi koliko mladi mogu svoju kreativnost pokazati ako se s njima radi i posveti im se pozornost.

Domaljevačka Frama je tako s ministrantima i svojim duhovnim asistentom fra Bonom još jednom priredila božićnu predstavu u Hrvatskom domu i izmamila osmijehe i buran pljesak. - Jedan od razloga postavljanja predstave “Lijepa božićna priča” bio je nastavak božićne predstave “Molitva malenome Isusu”. Sjajnom izvedbom mladi su zaokružili priču o božićnom duhu o pravim vrijednostima života, obitelji, prijateljstvu, zajedništvu i ljubavi. Župnik fra Blaž Marković zahvalio je na prelijepom božićnom daru i njihovoj angažiranosti u župi.

frama domaljevac

- Dramski tekst predstave “Lijepa božićna priča” napisala je Anela Križanac. Priča se događa u današnje doba, a govori o brojnim našim roditeljima i djeci koji prebivaju i rade u tuđini, daleko od svojih obitelji, svojih najdražih. Odlazak djece za boljim uvjetima života i odlazak u tuđinu prouzrokuju teškoće za roditelje koji ostaju kod kuće i željno iščekuju povratka svojih najmilijih.

Njihova osamljenost i samoća težak su teret koji ih pritišće, željno iščekuju povratak djece i unučadi. Ta nas je tema potaknula da nastavimo svoju priču o dobroti i ljubavi u obiteljskom ozračju prigodom jedne Badnje večeri za vrijeme dočeka milih i dragih iz tuđine u svoje obitelji, rodni kraj.

Teško je njima i njihovoj djeci ako se to katkad ne mogne ostvariti. Upravo smo taj duh prenijeli u predstavu, aktualnu temu, ali s porukom da se rodni kraj ne zaboravlja i poštuju tradicijski običaji - objašnjava fra Bono. Izvedbu su uprizorile članice dramske sekcije “Malim koracima do velikih djela” Frame i ministrantske zajednice župe sv. Ane u Domaljevcu.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić