Nada Koturić
Typography

Centar za edukaciju i rehabilitaciju djece i osoba s posebnim potrebama u Odžaku najstarija je ustanova te vrste u Posavskoj županiji koja djeluje već 18 godina. Moderni logopedski i defektološki kabinet, prostor za snow-zelen terapiju, glazbeni kutak, prostorije za rad brojnih radionica..., drugi su dom štićenika “Kuće nade” uvijek ispunjene radosnim i iskrenim smijehom djece i odraslih.

Mogu mnogo naučiti

vaku priredbu centra Odžačani rado pogledaju pa i posljednju u kojoj su sudjelovali njegovi štićenici. Unatoč tomu što su mnogi teško govorili ili se, pak, kretali, bez puno važnih riječi prijatelje su u svoj čarobni svijet uveli - emocijama. Govorili su očima puno više od riječi. U tu humanu priču ‘uplele’ su svoje znanje i spremnost za pomoć, osobito sestre franjevke Marijine misionarke koje djeluju u Odžaku.

- Naša djeca mogu mnogo toga naučiti. Bezrezervno i bez srama kroz radionice i predstave pokazuju svoju lijepu dušu koja je često skrivena. Teško im je naučiti nešto napamet, primjerice uloge, ali oni znaju jako dobro osjećati stvari kroz glazbu, pokret, dodir..., jer se tako izražavaju.

kuca nade ivanka

Pokazali su svijet onako kako ga oni gledaju, očima koje govore više, rukama koje su spremne pružati. Zadovoljstvo je raditi s njima i vidjeti koliko su sretni malim stvarima. Samo im treba malo potpore, ne stidjeti ih se već prihvaćati u sredini i davati im potporu. To je sve što imaju. Jednostavno žele biti prihvaćeni - ističe Ivanka Šimić, voditeljica “Kuće nade” Odžak. Ovih dana, kaže nam, drugi dom njihovim štićenika posebno je ispunjen radošću ususret nadolazećim blagdanima. Organiziraju radionice, a brojni volonteri pomažu u izradi raznih predmeta koji simboliziraju nadolazeće blagdane.

Ples, igra, pokret...

- Pohvalno je za našu lokalnu zajednicu da su roditelji zainteresirani za uključivanje svoje djece u rad “Kuće nade” čime ruše predrasude - ističe voditeljica centra Ivanka Šimićeva. Od samog početka djelovanja udruge i njezina rasta od daščare u kojoj su radili i okupljali se pa do izrastanja u moderno novosagrađeno zdanje simbolična imena “Kuća nade” ogromna je uloga sestara franjevki Marijinih misionarki koje djeluju u Odžaku samozatajno doprinoseći životu zajednice.

kuca nade ples

Kreativnim radionicama izmameosmijehe čak i djeci koja su uglavnom zatvorena u svome posebnom svijetu. - U svaku predstavu koja je zapravo festival ljubavi, emotivan nastup, ugrade dio sebe jer za svaki izveden ples, igru, pokret ili, pak, recitiranje teško naučenog stiha, štićenici daju svoj maksimum snage i sposobnosti - kaže nam sestra franjevka Marijina misionarka Agneszcka Hvalinska iz Poljske. Sretni i mi napuštamo “Kuću nade” i ostavljamo štićenike u njihovu svijetu prepunom emocija...

Za Posavinu.org piše Nada Koturić