Nada Koturić
Typography

ORAŠJE-Pavka Klaić iz Donje Mahale kraj Orašja majka je šestoro djece. Nezaposlena je ali ima pune ruke posla oko šestoro djece u svega dvije sobe, a svi su školarci. Snovi o gradnji na postavljenim temeljima nove kuće ugasili su se sa iznenadnom smrću oca.


Sa Večernjakom su podijelili i prvi puta u javnosti iznijeli, bez patetike, već sa istinskim životnim problemima, svoju svakodnevicu životne borbe u kojoj žive dan za danom, bez prevelikih planiranja. Dobro su nam se urezali dječji pogledi, ozbiljni i očito prerano odrasli.

Mediji su učinili svoje i otvorili priču, no konkretnu je humanu akciju zapravo pokrenuo poduzetnik Dragutin Živković, poznatiji kao Lade, predsjednik NK Dinamo Donja Mahala.

Šest školaraca

-Nekako se sve u meni prelomilo kada sam u predbožićne dane vidio kako iz dvorišta Klaićevih izlazi kolona učenika. Najprije troje djece kreće prema školi, iza njih još dvoje u srednju, i na kraju, nakon sat vremena najmlađi Mario. Morao sam nešto brzo poduzeti jer čekati se više nije moglo.

Sazvao sam iste večeri hitnu sjednicu uprave kluba NK Dinamo i donijeli smo odluku da organiziramo Plavu noć prijatelja kluba i sakupimo sredstva za kuću Pavke Klaić. Rukovodstvo kluba jednoglasno je podržalo moju inicijativu i maksimalno se uključilo.

Imali smo cilj pokazati da je sport segment društva gdje se može pokazati velika humanost. Kucali smo na mnoga vrata pa je večer pokazala humanost iznad svih očekivanja, kazao nam je Živković.

Veliko srce NK Dinama

Niz pojedinaca se pridružio akciji u organizacijskome pogledu, donaciji hrane, dekora, umanjenja cijena svega kako bi se organizirala takva humanitarna večer. Živković nerado govori o doniranim iznosima te humanitarne večeri Donjo-Mahalskih plavaca jer smatra kako je svaka darovana marka važna.

Ipak doznajemo neke od značajnijih donacija bez kojih se ne bi moglo kazati- kuća za sedmeročlanu obitelj bit će pod krovom. Veliko srce pokazala su poduzeća Vinković Oštra Luka sa doniranih 10.000 KM u protuvrijednosti materijala, Skele comerce doo iz Orašja doniralo je kompletnu vanjsku stolariju, pridružio se i privatna osoba Anto Boderištanac iz Orašja donirajući kompletnu ciglu za novu kuću Klaićevih. Badžo-com, Rasim gradnja iz Gradačca, Ćosić-promex Usora također sudjelovali u akciji, kao i brojni drugi pojedinačni donatori a prihod od tombole, odlukom NK Dinamo, pretvoren je u donatorska sredstva .

Pobijedila dobrota i humanost

-Ostvareni prihod od ukupno 8.000 KM je iznad očekivanja a uz donacije za gradnju kuće možemo reći da smo kroz Plavu noć osigurali kuću pod krovom za obitelj Pavke Klaić. Kada vrijeme dozvoli pozvat ćemo poznate posavske zidare i vjerujem kuća će brzo niknuti.

Uputit ćemo i dodatni poziv, putem telefona tako da svaka donirana marka bude usmjerena samo za ovaj projekt. Hvala svima koji su pomogli u ovoj humanitarnoj akciji koja potvrđuje da je još jednomu Posavini pobijedila dobrota i humanost, zaključuje Živković.

Za one koji žele ubrzati preseljenje mališana iz kuće pune vlage i učiniti ostvarenje snova koji su im se ugasili iznenadnom smrću oca, mogu sudjelovati u velikoj humanoj akciji. Mjesna zajednica Donja Mahala je preko Crvenoga križa Orašje otvorila račun, a sredstva su namjenska za nicanje novog doma Klaićevih.

gradnja kuceomoći možete pozivom na broj telefona rezerviranim za humanu akciju "Dom za obitelj Klaić": 092 890 817. Cijena poziva je 2,00 KM. Sredstva možete i doznačiti na tekući račun Crvenog križa Orašje 3381802200238081 (KM) devizni račun Unicredit banke : SWIFT: UNCRBA22, IBAN:BA39 3380 6048 0723 2160 (Euro) sa naznakom na ime Pavke Klaić Donja Mahala, ulica Zadružna 8. Orašje.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić