Nada Koturić
Typography

Kopanice su najistočnije mjesto općine Orašje koje je prošlo svu golgotu Domovinskoga rata, a poplave 2014.g. mjesto su pretvorile u veliko panonsko more. Nakon takvih kalvarija , kako kaže predsjednik mjesne zajednice Ivo Marković, imali su snage obnoviti mjesto, a ovih dana sa radošću gledaju i na obnovu savskoga nasipa, te napore Crvenoga križa Orašja na projektu proizvodnog pogona u ruiniranom objektu stare škole.

Ipak osmjeha nema kada je riječ o zapošljavanju zbog kojeg, smatra Ivo, najviše mladi idu prema zapadu pa ih ima tek 270 žitelja. Crkva je središnje mjesto okupljanja koje mještanima daje duhovnu snagu u svim vremenima kroz koje je prošlo i prolaze Kopanice.

Preko 50 uposlenih

Tajnik Crvenoga križa Dražen Mikić i predsjednica Udruženja Ružica Mikić pokazuju nam kako su za svega dva sata korisnici projekata Crvenoga križa Orašje očistili devastirani prostor kojeg planiraju pretvoriti u proizvodni pogon s ciljem, ističu, ostanka mladih tog dijela Posavine.

kopanice 900

Pogon je u vlasništvu Inkluziva doo, prvog socijalnog poduzeća u BiH, pa i u regiji. – Mi smo hrabri u svojim zamislima, imamo potencijal mladih koji stvaraju projekte i ne sumnjam da ćemo uspjeti, kao što smo uspjeli kroz razne projekte uposliti oko 50 djelatnika oko projekata Crvenoga križa zahvaljujući najviše Federalnom Fonom za profesionalnu rehabilitaciju i upošljavanje osoba sa invaliditetom (projekti „Kućna njega“, „Pomoć u kući“, mobilni tehnički timovi za sitne građevinske opravke). U Kopanicama smo dogovorili da proradi jedina prodavaonica mješovite robe, a intenzivno radimo i na projektu proizvodnog pogona vrijednog 150.000 KM. U njemu izrađivali lampione, mirisne svijeće, ljekovite sapune. Također planiramo otvoriti i pržionicu kave u susjednom mjestu Jenjić, pojašnjava Dražen Mikić.

kopanice 901

Pogon vraća nadu

- Već dva puta krećemo od nule, dižimo se iz pepela jer mi se nikada ne predajemo u Posavini, ostajemo ma kako bilo teško. Poljoprivreda ovdje dominira. Imamo oko 10 velikih proizvođača gdje se radi do 70 ha zemljišta, najviše pšenica, kukuruz a posljednjih godina i uljana repica, čak i nove kulture kao aronija koju uzgajaju dvije obitelji Župarić i Lukačević i pokazuju dobre rezultate. Raduje me i radovi na objektu stare škole kako bi se oživjela i pretvorila u proizvodni pogon. Tim projektom vraćamo nadu ovim mještanima, kaže Marković. Stjepan Lukačević ističe kako se u mjestu trude udahnuti život i učiniti ga kvalitetnijim. -Naša plodna posavska ravnica pruža velike mogućnosti da hranimo cijelu BiH ali ipak mnogi odlaze. Dobar je potez što nam se rade nasipi jer i oni su nam život i sigurnost a projekt Crvenoga križa daje nam nadu u bolju budućnost, zaključuje Stjepan.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićkopanice 1024