Nada Koturić
Typography

Među brojnim životnim pričama odlazaka mladih i cijelih obitelji iz Posavine, primjer mladoga bračnog para iz Vrbovca kraj Odžaka, Mate i Dijane Vranjić, svjedoči drukčiju opredijeljenost. Njihova je životna filozofija živjeti u rodnom kraju gdje smatraju da mogu imati kvalitetan život za obitelj puno više nego to pruža, kako kažu, hladni proračunati Zapad u kojem su zaboravljene kategorije suosjećajnosti, topline susreta prijatelja, susjedske pomoći, već se sve gleda samo kroz euro.

Povratak na selo

Mladi i visoko obrazovani Vranjići umjesto odlaska odabrali su povratak na selo i zdrav život uz proizvodnju zdrave hrane i očuvanje nasljeđa. Počeli su s uzgojem bundeva od kojih prerađuju brašno, sokove, namaze i bučino ulje visoke kvalitete.

vrbovac 1024

Mato Vranjić magistrirao je ekonomiju u rekordnom roku pa su mu s takvim znanjem bile otvorene veće mogućnosti zapošljavanja nego kod većine. Ipak, odabrao je povratak u rodno selo, ali ne za kratko već planira ostanak s obitelji. Procijenio je kako je najbolje praktično verificirati znanje i upotrijebiti u oplemenjivanju rodne zemlje i to kroz zdrav život i proizvodnju zdrave, ekološke hrane. - Vidim priliku u našem kraju jer ima relativno čistu prirodu. U takvoj prirodi naše autohtone sorte voća mogu se iskoristiti i ponuditi domaći zdravi proizvodi - ističe Vranjić.

Zdrav život

I Matina supruga Dijana koja je diplomirala novinarstvo, iako rođena u Odžaku, odabrala je selo u prvom redu zbog mogućnosti zdravog življenja. - Mate je prvi inzistirao na zdravom životu, povratku na selu, proizvodnji zdrave hrane. Tek onda sam zapravo shvatila da je veći beneficij ovog posla to što se zdravo hranimo i živimo - kaže Dijana. Dodaje kako megalomanska i gotovo industrijska proizvodnja hrane šteti zdravlju, postaje sve nezdravija, tako da se pod etiketom zdrave hrane svašta podmeće. - Iskreno smo se s toga opredijelili na kvalitetu, a ne kvantitetu proizvodnje. U trgovinskim centrima ne mogu izbjeći ubacivanje konzervansa i pojačivača okusa jer ipak to ulje stoji dugo, dok smo mi prepoznali priliku da cijedimo od svježe sirovine - kazali su. Među onima koji stalno uzima zdravu hranu iz "kuhinje" Vranjićevih je i posavski planinar Ivo Lubina. - Iako bučino ulje ima visoku cijenu zdravo je, a zdravlje nema cijenu. Autentična jela, koja su se nekad spremala u Posavini, još su nedovoljno prepoznata kao turistički potencijal - zaključuje Lubina.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić