Nada Koturić
Typography

Posavski voćari bi do kraja sezone mogli imati u Orašju završenu hladnjaču spremnu za prihvat najboljih sorti voća, najviše jabuka. Započeli su radovi na izgradnji objekta sa 600 m korisnog prostora u kojem će biti smještena hladnjača kapaciteta 200 tona. Investicija je vrijedna više od 320.000 KM.

Ured za koordinaciju projekta pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prema potpisanom ugovoru, osigurava 175.000 maraka, a preostalih 46% financira Općina Orašje, kao poslodavac. Radovi teku svojom dinamikom, tvrdi izvođač tvrtka Vinković Oštra Luka, a za izvođenje radova određeno je 90 kalendarskih dana. Hladnjača je smještena na prostoru iza nogometnog stadiona Goal, uz cestu Orašje – Kostrč - Matići i prometno je lako dostupna svim posavskim voćarima.

Jabuka i šljiva

Marko Ivanović, predsjednik Udruge voćara Orašje, smatra projekt iznimno značajnim za voćare, ne samo oraškog kraja već i cijele Posavske županije jer će, kako kaže, svoje proizvode moći skladištiti i čekati bolju cijenu.

vocarstvo posavina

- Ovaj projekt smo zapravo mi iz Udruge potaknuli, a Općina i federalno Ministarstvo poljoprivrede imali su dovoljno sluha da nas u tome podrže. S hladnjačom ćemo imati mogućnosti čuvati naše proizvode neko vrijeme kako bi se

postigla realna, ekonomski isplativa cijena. Značajno je reći da Udruga okuplja više od 40 voćara općine Orašje, međutim, pridružuju nam se i voćari iz općina Odžak i Domaljevac - Šamac - objašnjava Ivanović. Važnost objekta ističe i načelnik općine Orašje. - Općina Orašje već 15-ak godina investira i potiče na različite načine voćarsku i povrtlarsku proizvodnju, koja je već sada na zavidnoj razini. Sljedeći organizacijski korak je bio logičan slijed, jačati infrastrukturu i napraviti hladnjaču kako bi proizvođačima smanjili oscilacije u cijeni na tržištu, sezonske i oscilacije uzrokovane uvozom takvih proizvoda, pri čemu će hladnjača poslužiti kao vid ekonomskog amortizera, kada je u pitanju plasman voća i povrća. Beneficiji za širu zajednicu bit će značajni - smatra načelnik Vincetić.

Obrt Ivanović

Predsjednik Udruge voćara Orašje svojim primjerom pokazuje kako se od voćarstva može ostvariti pristojan prihod, ali uz puno rada i ljubavi prema poslu. Ivanović se obiteljski bavi voćarstvom u Tolisi na 4,7 ha. Osnovao je i obrt pa zapravo cijela obitelj, u kojoj su troje djece i supruga, sudjeluju u zahtjevnom poslu. - Sinovi su osnovci, a kći pred fakultetom, ali to nam ne smeta da svi skupa idemo u voćnjak - kaže Marko i dodaje kako među posavskim voćarima dominira proizvodnja jabuka i ona se radi po posljednjim europskim standardima, sa zaštitnim mrežama i ostalom opremom. Posavcima je, dodaje, zanimljiva i šljiva, a nekoliko proizvođača iz oraškog kraja profesionalno se bave time i izvoze prema Njemačkoj i Austriji. Hladnjača dolazi u pravi trenutak za posavske voćare, zaključuje Ivanović.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić