Nada Koturić
Typography

ORAŠJE - U selu kod Orašja, Ugljara živi Marko Vincetić. Lijepe pjesme piše i posavski zrak diše, napisali su o Marku, čovjeku od zanata i pera. Danas je 78.godišnji Marko u mirovini, ali ne miruje već s jednakim žarom piše prekrasne stihove. Ipak jedinstven je u svijetu jer radi unikatne primjerke suvenira od vrbovog pruća.

Osim perom, stvara i rukama mala umjetnička djela od vrbovog pruća. Izradio je tako Marko unikatne u svijetu jaslice koje su djeca posavskih stradalnika Domovinskoga rata predale papi Ivanu Pavlu drugom, njegova lopta od pruća darovana je Michaelu Platiniju u vrijeme otvaranja stadiona Goal u Orašju, skije je ispleo za zlatne sportaše Janicu i Ivicu Kostelić, a raspela u vrbovom pruću krase velike dvorane u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i gotovo svim zemljama okruženja.

Zanatlija umjetničkog dara

-Pletarstvom se bavim već 60 godina. Zanatu me naučio Ilija Tuzlak iz Grebnica koje su prije rata bile mjesto najboljih korpara pa sam i ja naučio najprije plesti korpe, počinje nam opisivati svoj životni put. Kako je za umjetnika to ipak jednoličan rad Marko je  prešao na izradu unikatnih suvenira. Gotovo je nevjerojatno kako umijećem vrhunskog majstora od vrbovog pruća izrađuje različite predmete.

marko vincetic 1020

-Mogu napraviti čovjeka, kola, konje, fijaker, tvrdi Marko, a da je doista tomu tako uvjerili smo se i sami jer suvenir koji je napravio za Dane hrvatskog filma ( čovjek za kinoprojektorom) doista potvrđuje kako se radi o iznimnom darovitom majstoru. -Nagrada nešto nije bilo, uglavnom zahvalnice, a meni je nekako posebno drag Kvisko od drveta, rad akademika Miroslava Šuteja kojeg mi je predao legendarni TV voditelj Oliver Mlakar u Zagrebu. Osvojio sam prvo mjesto od 335 pristigla rada za moj pleteni uradak od šibe u vidu konjske zaprege koja vuče Kviska koji se okreće, prisjeća se Vincetić.

marko vincetic 1024

Plete i piše pjesme

Marko je majstor od zanata, ali i od pera. Pisanjem se počeo baviti sa svojih 20 godina a desetak godina od tada njegovu poeziju objavljuju razni časopisi, novine i knjige. Iza sebe ima četiri objavljene knjige. Do sada je izdao dvije zbirke pjesama „Glas ravnice“ i „Sagorjeli cvjetovi“- epitafi posvećeni osmorici mladića iz Matića koji su 7. kolovoza 1995.g. stradali od neprijateljske granate. Napisao je i knjigu o svojem selu Ugljara a  posljednja u tome nizu „Priča je o Mati i Kati“ u kojoj u prozi na pučki način progovara o poplavi 2014.. tom teškom vremenu, prije, za vrijeme i poslije poplave. -Moje se knjige čitaju i svi mi pozitivno govore o njima. Sudjelovao sam na mnogim susretima pjesnika, manifestacijama diljem regije. Nije bilo nagrada već zahvalnice. Uvijem sam čitao novine pa mi je zato i drago što je Večernji list svojedobno objavio tekst o meni u povodu pola stoljeća bavljenja pletarstvom, zato se i našao na poleđini moje knjige“, kaže nam Marko i na kraju razgovora dodaje kako je otvoren za sve pozive oni koji žele imati u svojem domu njegov suvenir a što se tiče knjiga, one su već rasprodane.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić