Nada Koturić
Typography

DERVENTA - Župa sv. Marka Evanđeliste na Plehanu u Bosanskoj Posavini, unatoč ratnih rana koje još nisu zacijelile progovorila je stihovima, mladošću i pozivom da se plehanskoj ljepotici i franjevački samostan vrati stari sjaj. Podsjetimo, 1992. crkva je  minirana i do temelja porušena. Tada je u župi živjelo 8.120 Hrvata katolika, a danas ih tu živi tek 73 povratnika, uglavnom osoba treće životne dobi. Vjera u njima i dalje živi. Gradnjom crkve napravili su mjesto ponovnog susreta s Gospodinom.  Duhovna ljepota i snaga koju Plehan nosi toliko su duboki da ih tragična ratna stradanja nisu obeshrabrila već nastavljaju još s većim žarom obnovu izgradnju vjersko kulturnog središta Plehan.

Crkva, muzej i samostan

Plehan ima tri ključna objekta kada je u pitanju materijalna  izgradnja, crkva, muzejsko- galerijski prostor i samostan. -U crkvi ćemo nastaviti popločavanje i rješavati pitanje krova. Muzejsko-galerijski prostor obnavlja se zahvaljujući potpori Vlade RH. On je pokriven i sada je vrijeme za unutarnje uređivanje tako da bi moglo sve o ono što pripada knjižnici i muzeju našlo svoje mjesto na Plehanu. Temelji samostana su postavljeni i raspisali smo Javni poziv za nastavak radova na Plehanu. Želim zahvaliti i Vladi Posavske Županije i svim dobrim ljudima koji su se uključili da naš samostan podignemo, pojašnjava fra Anto Tomas, gvardijan plehanskog samostana.

plehan fratar

Prostor iskušenja

Misu na prvu korizmenu nedjelju je propovijedao i slavio fra Anto Tomas uz asistenciju fra Joze Gogića, župnoga i samostanskoga vikara i fra Ivana Ćurića, kapelana, župnog vikara na Plehanu. Korizmene nedjelje, kaže nam fra Anto, imaju na Plehanu posebno značenje. U propovijedi je istaknuo kako je taj posavski kraj prostor iskušenja na koji je gospodin Bog pozvao povratnike da svojim radom i svojom vjerom doprinose širenju mira i dobra na ovome prostoru.-Projekt Mlade nedjelje na Plehanu je već ustaljen i mladom nedjeljom pozivamo ne samo vjernike sa područja Plehanskog Distrikta već i brojne goste kako bi ovdje na Plehanu jačali vjerski i kulturni život. U tom kontekstu smo nakon mise zahvaljujući našem pjesniku iz Posavine Josi Živkoviću progovorili njegovim stihovima i pjesmama kroz promociju knjige „Tragom pokorenih želja“. Uvijek smo otvoreni za projekte vjere, kulture, znanosti, sporta, uvijek pozivamo osobito mlade da svojim prijedlozima i projektima unaprijede ovaj kraj Bilo nam je jako drago što smo imali priliku ući u korizmu upravo riječima i pjesmama pjesnika Jose Živkovića, kazao nam je gvardijan fra Anto.plehan 900

Promocija

Dobitnik prošlogodišnje književne nagrade A.B. Šimić upravo je nagrađenu zbirku „Tragom pokorenih želja“ promovirao na Plehanu nakon promocija koje su održane u Orašju a zatim u Đakovu, Vinkovcima, Županji, Osijeku, Odžaku. Na Plehanu je promociji zbirke bio nazočan i dopredsjednik Društva hrvatskih književnika Mirko Ćurić koji je govorio o iznimnom književnom radu autora, dok su o zbirci govorili dr. znanosti Vlasta Markasović, književnica i prof. Ivan Dolobašić.-Živković zbirkom potvrđuje i staru istinu da sve stvari uvijek međusobno surađuju i preobražavaju se jedna u drugu, da isti život struju kroz sve nazočne i nenazočne oblike, a čovjek može i smije biti i zbir želja i njihov pokoravatelj, poručeno je sa promocije zbirke održane nakon mise u samostanskih prostorijama Plehana.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićplehan1024