Nada Koturić
Typography

DOMALJEVAC - Kvalitetna infrastruktura je preduvjet kvalitetnog života u svakom mjestu i preduvjet da ljudi ostanu, smatra načelnik općine Domaljevac Šamac Sjepan Piljić usmjeravajući rad općinskoga poglavarstva i općine prema takvim projektima. Oči mještana usmjerene su najviše prema projektima od životna važnosti, vodovoda, no jednako mještani sa velikom pozornošću prate i ostale projekte, osobito u oblasti zapošljavanja. Usmjerenost prema dijaspori prepoznajemo i po otvaranju nove službene web stranice općine Domaljevac Šamac za dijasporu.

Gospodarstvo

Bez jačanja gospodarstva, smatra načelnik općine Stjepan Piljić, nema napretka. To je baza iz koje moramo crpiti snagu za napredak jer ako nema novih zapošljavanja mladi će odlaziti unatoč dobrim uvjetima života, iako su i oni važni za sve žitelje koji ipak svoju budućnost žele graditi u svojem rodnom kraju. Pozdravljam stoga Program sufinanciranja zapošljavanja 2020. godine kojeg implementira Federalni zavod za zapošljavanje. U prošloj godini kroz programe sufinanciranja upošljavanja za područje općine Domaljevac-Šamac povučeno je oko 200.000,00 KM, što predstavlja povećanje od 4 puta u odnosu na prethodnu godinu. Poticajna sredstva neophodna su za funkcioniranje gospodarskih subjekata osobito u ovako turbulentnom poslovnom okruženju, smatra načelnik Piljić.

domaljevac 5 3 900

Projekti

Što se aktualnog projekta vodovoda u toj posavskoj općini tiče, ovih dana načelnik je potpisao Sporazum o sufinanciranju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Općine Domaljevac-Samac kojim će zajednički raditi na projektu izgradnje vodotornja u Domaljevcu. Predviđena je i potpora županijskih institucija tom projektu. –Dužina planirane dionice vodovodne mreže iznosi 2.393 m što je ujedno najzahtjevnija faza izgradnje. Dionica kreće od vodozahvata odnosno vodotornja duž cijele ulice Stjepana Radića i dijelom ulice Posavskih branitelja od križanja s ulicom Stjepana Radića do križanja s ulicom J. B. Jelačića. Uz projekte na koje apliciramo svakako smo fokusirani i na ostale infrastrukturne radove, kao što su sanacija kanala. Sanacija kanalske mreže vrši se u sklopu Programa održavanja komunalne infrastrukture na području općine Domaljevac-Šamac a predviđeni završetak svih radova je sredinom ožujka, pojašnjava načelnik Piljić.

domaljevac opcina 1024

Zavičajna Dijaspora

Gotovo polovina mještana nekada najvećeg bh sela Domaljevca koje je nakon Domovinskoga rata spajanjem još Bazika i Grebnica prerastao u općinu Domaljevac-Šamac, iseljena je prema  Njemačkoj i drugim zapadnim destinacijama, ponajviše Frankfurtu. Ogromni je to potencijal koji se želi približiti zavičaju i kroz održavanje susreta dijaspore upravo u Domaljevcu u vrijeme kada ih se najviše okupe u rodnom kraju, za Dane općine uz blagdan Svete Ane zaštitnice Domaljevca. Kako je danas svijet zapravo veliko globalno selo, a posavska dijaspora danas je informatički pismena, pokrenut je i projekt kojemu je novinar Pejo Gašparević srčani zagovornik.- Pokretanje nove web stranice namijenjene Zavičajnoj Dijaspori s područja Općine Domaljevac - Šamac važan je ne  samo informativno-medijski  događaj nego je to nova činjenica koja  može unijati svježu dinamiku u cjelokupan društveno-gospodarski život naše Općine. Uspostavljanjem interaktivne platforme e-Dijaspora Općina Domaljevac-Šamac nastoji omogućiti što bolju suradnju i komunikaciju te jačati veze s dijasporom. Cilj e-Dijaspore je kvalitetna izrada baze podataka pravnih subjekata porijeklom iz općine Domaljevac-Šamac kako bismo napravili poveznicu u području očuvanja naše tradicije, kulture, običaja, ali i pokrenuli gospodarsku suradnju poduzeća iz cijeloga svijeta s lokalnim partnerima. Također, e-Dijaspora pruža učinkovit i kvalitetan servis za izdavanje izvoda (rodni list, smrtni list, vjenčani list) i državljanstva iz matičnog ureda Domaljevac s mogućnošću dostavljanja na kućnu adresu u cijelom svijet, kaže nam Gašparević.

pejo gasparevic 700x400

Stanovi za raseljene

Obnova i izgradnja 235 obiteljskih kuća i izgradnja 390 stanova u višestambenim zgradama za raseljene osobe i povratnike u BiH za koje su donatori (EU najveći) izdvojili 287 milijuna eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH, uključena je i općina Domaljevac Šamac, uz još 16 općina i gradova u FBiH. Potpisan je Sporazum o suradnji na realizaciji tog Državnog projekta stambenog zbrinjavanja. On će značiti nicanje stambene zgrade s 9 individualnih stambenih jedinica a namijenjeni su za stambeno zbrinjavanje najugroženijih raseljenih osoba i povratnika po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja a ostat će u trajnom vlasništvu lokalne zajednice koja je osigurala građevinsko zemljište i priključke na infrastrukturu.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić