Nada Koturić
Typography

U vrijeme kada je normalan život stavljen u stranu, kada ne radi ništa što u normalno vrijeme radi, pa ne rade niti škole, osim online na daljinu, profesori Srednje strukovne škole u Orašju i  Osnovne škole Braća Radića u Domaljevcu i Vladimira Nazora u Odžaku odlučili su iskoristiti resurse koje imaju na korist svojoj lokalnoj zajednici. Prateći svjetske trendove odlučili su 3D printerima izrađivati zaštitne vizire koji bi nisu bili dostupni našim liječnicima, te svima koji su na tzv prvoj crti obrane od koronavirusa i više su izloženi mogućoj zarazi.


Doprinose zajednici

-Osim što je pandemija koronavirusa donijela promjenu načina života u posavskoj ravnici donijela je i nešto dobro. Navela nas je u školama da upregnemo svoja znanja i vještine kako bi zdravstvenim djelatnicima ali i ostalim dežurnim djelatnicima koji su na prvoj liniji  borbe protiv koronavirusa smanjili rizik infekcije zbog većeg kontakta sa ljudima. Mi smo se uključili u izradu zaštitnih vizira prije svega za potrebe Županijske bolnice i Doma zdravlja u Orašju. Budući smo dobili dva  3D printere dobili smo preko projekta UNDP možemo odraditi ovaj posao. 

Planirana je izrada 150 vizira, kazala nam je v.d. ravnateljica škole, Mirijam Filipović Dominković. Profesor tehničke grupe predmeta u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju Alen Aljukić pojašnjava kako su projekt „skinuli“ sa Prusine originalne stranice budući imamo 3D printere njihove proizvodnje. viziri 1024

-Prusovi zaštitni viziri su inače prošli test češkog ministarstva zdravstva i zadovoljavaju sve potrebe zaštite od koronavirusa. Već peti dan proizvodimo vizire, neki strojevi rade danonočno  te smo do sada napravili preko 50 zaštitnih vizira, kaže prof. Aljukić.

UNDP projekti

Slijedeći primjer svojih kolega i Osnovna škola Braće Radića Domaljevac počela je izradu plastičnih zaštitnih vizira za glavu, izrađenih 3D tehnologijom. U prvoj fazi planirano je izraditi 10 plastičnih vizira, za potrebe medicinskog osoblja Doma zdravlja Domaljevac. Za realizaciju projekta u školi koriste opremu i materijal u STEM učionicama, opremljenih u sklopu UNDP projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“. Ravnatelj Doma zdravlja Domaljevac dr. Mario Pranjić naglasio je kako zaštitna oprema ovog tipa, pruža sigurnost zdravstvenim djelatnicima, ali uz obavezno nošenje zaštitne maske ispod vizira. Zapravo viziri onemogućuju kapljično prenošenje zaraze, a također ih je moguće koristiti duže vrijeme jer se mogu oprati i dezinficirati, naglasio je dr. Pranjić.

Za Posavinu.org poiše Nada Koturić