Odžak
Typography

Udruga koja okuplja i pomaže djeci s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom Kuća nade Odžak postoji već 15 godina i primjer je kako treba djelovati. Ivanka Šimić ustrajno i s puno entuzijazma vodi od samog početka ovu udrugu.

Piše Nada Koturić

Realizirali su svojim snagama brojne projekte i, ističu, ne očekujući isključivo donacije. Sestre franjevke, Marijine misionarke, zdušno su potpomagale taj projekt od trenutka kada je krenuo povratak u tu posavsku općinu, a posebno je ostavila traga sestra Agneska Hwalinska. Ovih dana Kuća nade posebno je bila ispunjena radošću, ususret nadolazećih blagdana. U okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom organizirali su u isto vrijeme čak tri radionice i u njih uključili svoje štićenike i veliki broj građana, osoba iz javnog života, gospodarstvenike, prijatelje Kuće nade.

kucanade 20161 900

- Ove godine radionice su bile doista posjećene, a svi su bili ujedinjeni u aktivnosti radionica pod imenom “Ostavi svoj trag”. Pomagali su zdušno u izradi raznih predmeta koji simboliziraju nadolazeće blagdane. Nakon rada napravili smo izložbenu galeriju gdje smo predstavili sve radove, a voditelji radionica su i riječima pokazali koliko im je ovo druženje značilo i kako su to doživjeli, kaže Šimić. U PŽ-u, naime, djeluju tri udruge, Kuća nade, Angelus i Put u život. - Kuća nade Odžak okuplja 38 djece razne starosne dobi kroz tri programa: program radno-okupacijske terapije za odrasle, inkluzivnu radionicu, a ove godine pokrenuli smo program u suradnji s OŠ “Vladimir Nazor” Odžak, program socijalizacije.

Nastojimo pružiti što kvalitetniju potporu osobama s invaliditetom. Najviše se financiramo projektima koje sami osmislimo iako, naravno, imamo i potporu zajednice, no financije su uvijek kod svih udruga karika koja nedostaje. Kroz projekte suradnje s Federalnim ministarstvom znanosti i obrazovanja radili smo projekt “Moja prava”, gdje smo širu zajednicu upoznali s pravima i obvezama osoba s invaliditetom, objašnjava Ivanka te naglašava kako joj je cilj da zajednica mora biti još više upoznata s radom udruga s posebnim potrebama kako bi prihvatila različitosti oko sebe.

- Pokazalo se da je inkluzivna radionica učinkovita jer pozitivan je učinak zdrave djece na djecu s poteškoćama. Pohvalno je za našu lokalnu zajednicu da su roditelji zainteresirani za uključivanje svoje djece bez poteškoća te time ruše predrasude, kažu nam u Kući nade. Projekt je važan ne samo za djecu s poteškoćama, već i za cijelu zajednicu, te može poslužiti i kao primjer dobre prakse široj regiji kako bi druge odgojne institucije prihvatile djecu i osobe s poteškoćama kao jednake i ravnopravne članove zajednice.

kucanade 20161 900

Udruga Kuća nade sudjelovala je u radu Koordinacijskog odbora za potporu osobama s invaliditetom u Sarajevu o temi “10 godina od potpisivanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom”. Naglašena je potreba zapošljavanja osoba s invaliditetom, a potpora takvim projektima, rečeno je, neće izostati od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju.

Za GIP piše Nada Koturić