Odžak
Typography

ODŽAK-Sestre Franjevke Marijine Misionarke pripadaju međunarodnom, misionarskom Institutu – pozvane za naviještanje Radosne  vijesti; utemeljila ga je francuska redovnica blažena Marija od Muke Kristove u Indiji 1877 g. Družba sestara je nastala iz misijskih potreba Crkve, a njezin prvi cilj je evangelizacija kroz molitvu i apostolat, darujući potpuno svoj život za Crkvu i spasenje svijeta.

Danas Družba broji oko 7 tisuća sestara iz 82 naroda na svim kontinentima u 77 država. U BiH djeluju u Odžaku.

Svjedoče o jedinstvu u različitosti

Odžačku zajednicu Marijinih misionarki čini pet sestara. Predstojnica zajednica je poljakinja s. Anna Alberti. Studirala je u Rimu, bila je u Ukrajini (Krim) a već je šest godina u BiH. S. Halina Herde je nedavno pristigla poljakinja kojoj je ovo prvo iskustvo u međunarodnoj zajednici. Najstarija među njima , sa puno iskustva u humanom djelovanju za što je primila i brojna priznanja je s. Teresa Nowak iz Poljske koja je u BiH već 14.g. Slovenka s. Cirila Koršić prije 18.g. došla je u BiH kao novakinja i položila prve zavjete, poslije tri godine otišla je u Sloveniju te se sada ponovo vratila u Odžak. U BiH je nedavno došla Španjolka s. Teresa Cachot koja je 18 g. bila u Sloveniji. Tri godine u Odžaku je djelovala i s. Renata Relja iz banjalučkog kraja.

franjevke01 nak bih 200115       
Ohrabruju povratnike, pomažu potrebite

-Nastojimo živjeti i raditi kao Marija po riječima „Evo službenice Gospodnje, da Bog preko nas može spašavati svijet. Želimo svojim primjerom svjedočiti o jedinstvu u različitosti. Nama je možda to lakše jer nismo opterećeni ratnim traumama, no radimo tako da naša pomoć bude svima dostupna, osobito potrebitima i djeci sa posebnim potrebama prema kojima smo posebno senzibilizirane, kaže nam s. Anna Alberti. Od 1997.g. Marijine Misionarke došle su u BiH gdje su po želji kardinala Vinka Puljića počele djelovanje u Odžaku kako bi ohrabrivale povratnike i svima pomagale bez obzira na nacionalnu ili religioznu pripadnost.-Mi smo uvijek tamo gdje je najpotrebnije, uvijek potičemo toleranciju, opraštanje jer naše je djelovanje oduvijek bilo usmjereno prema svim ljudima, bez razlike. U današnje moderno vrijeme koje je pred velikim izazovima i kušnjama molimo posebno za obnavljanje crkvene zajednice i vjerskog života, naglašava s. Anna.

Velika pomoć Kući nade

Od samog početa sestre Franjevke Marijine Misionarke u Odžaku su bile prepoznatljive po aktivnosti i pomoći djeci sa posebnim potrebama. Od samog početka su pomagale Udrugu djece sa posebnim potrebama i značajno utjecale u njeno prerastanje u „Kuću nade“ respektabilan Centar koji brine za posebnu djecu. S. Agneszcka Hwalinska magistrica defektologije i rehabilitacije, također je sve do prošle godine kao Franjevka Marijina Misionarka svojim profesionalnim radom značajno pomagala rad „Kuće nade“.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić