Orašje
Typography

Maid Hećimović iz Orašja potvrdio se kao odličan glazbenik, a ovoga puta i kao humanist. S gospodarstvenikom Dragom Živkovićem, vlasnikom tvrtke Maxi Orašje, organizirali su nezaboravnu večer, prije svega za Udrugu osoba s posebnim potrebama “PUŽ” (Put u život) Orašje, zbog kojih je i napravljen izniman događaj što je okupio Posavinu s lijeve i desne strane Save, uz čiju je obalu i napravljen koncert.

Gospodarstvenik i glazbenik takvim su pristupom organiziranja okupljanja ponovo podigli letvicu prema urbanom i humanom Orašju, a koncert je održan pred više od tisuću posjetitelja na osvijetljenom prostoru ispred luksuznog hotela Navis.

orasje koncert 900 1

Sredstva od prodaje pića, što su zdušno podržali sponzori, namijenjena su za projekt uređenja okoliša novoizgrađenog, donacijom Japanske Vlade, dnevnog centra “PUŽ-a” u Orašju. - Nije ovo običan koncert, ovo je koncert s dušom jer smo ga osmislili kao pomoć onima kojima je ona najpotrebnija, a to su djeca i osobe s posebnim potrebama. Djeca su neiskvarena bića i prepoznaju pozitivnu energiju koju nosim. Sretan sam što im na ovaj način mogu pomoći. S djecom nema glume i prevare, oni to prepoznaju pa onda je zadovoljstvo obostrano, uostalom nečije malo nekome može biti puno, kaže Maid.

Dodaje kako je Živković njegovu ideju podržao kao i sponzori cijelog projekta. Neuobičajeni koncert donio je svjetlosne i glazbene efekte, prekrasan Maidov glas koji je odzvanjao uz rijeku Savu za koju su Posavci sudbonosno vezani kao i mladi gost, estradna zvijezda u usponu, Marko Katić iz Vidovica, donijeli su druženje za pamćenje.

orasje koncert 900

Glazbenici benda Maratonci također su bili posebni. Instrumente nisu ostavljali, ali su uvijek bili negdje u publici kao animatori odličnog druženja i zajedničkog pjevanja s onima kojima je ponekad i riječ teško izgovoriti. Ovoga puta pjevali su zajedno s Maidom bez stida i ograničenja koja im ponekad nameće okolina. Udruga je svoje štićenike izvela iz zatvorenih soba, dala inkluziju i integraciju u socijalnu sredinu.

- Udruga “PUŽ” Orašje u posljednjih nekoliko godina pretvorila se u regionalni rehabilitacijski centar jer uz članovi s područja općine Orašje, trenutačno ih ima i iz Gradačca, Šamca, Županje, Bošnjaka, blizu 150 i sve usluge su potpuno besplatne. Udruga raspolaže s tri ureda i to za rehabilitaciju i edukaciju, za logopeda i za poremećaj u ponašanju gdje rade stručni profili. Uspješno smo realizirali projekt gradnje doma za Udrugu vrijedan više od 200.000 KM (dar Vlade Japana).

orasje koncert 1024

Opremili smo senzorsku sobu donacijom DM-a kao najbolje urađen projekt (vrijednost oko 20.000 KM), ali nedostaje vanjsko okruženje gdje djeca mogu izaći vani, boraviti i igrati se, imati svoje sportske terene. Upravo zato sam inzistirao na ovom projektu, kaže Edin Tahirović, defektolog i socioped u udruzi. Za projekt vanjskog uređenja prostora oko zgrade Udruga se prijavila na natječaj kod Državnog ureda za Hrvate izvan RH koji je podržan s 30.000 kn, ali to je, kaže Edin, nedovoljno.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić