Orašje
Typography

ORAŠJE-Potencijal iseljenih posavaca diljem svijeta još uvijek javosti nije dovoljno predstavljen. Svako novo ime potvrđuje tezu o malom posavskom prostoru koje je iznjedrilo svjetski poznata imena. Neka od njih već smo predstavili, no svakako u tom prestižnom društvu posebno mjesto zauzima mlada slikarica Maja Ruznić iz Orašja. Krenimo od njene osobne karte jer jedinstvena je i po tome što je umjetnica diplomirala na Berkliju, a onda stekla i diplomu na MFA California College of Arts, San Francisco. Maja danas živi u San Francisku, a uspeh je odavno prerastao granice Amerike.

Izložba u Sarajevu

Nanizala je impozantan broj nagrada u Americi a treblo bi nešto više prostora pobrojati sve izložbe u prestižnim galerijama, kako samostalnih u Los Angelesu, San Francisku, Dallasu, Puerto Ricu, Briselu, zajedničkih izložbi sa glasovitim svjetskim imenima, kao i skupne izložbe u Londonu, Denveru, desetak puta u San Franciscu , Los Angelesu. Nisu izostale ni njene slike u europskim prijestolnicama Parizu, Beču, Berlinu. Naslovnica prestižnog američkog časopisa“New American Painters” osvanuje je sa njenim djelom, no malo tko zna da je to nadarena posavka. Izložbu je imala i u Sarajevu a kako Maja još ima rodbine u Orašju, tada skokne i do svojeg rodnog kraja kako bi upila nova nadahnuća. Ponovo je od Amerike „skoknula“ do BiH zbog izložbe u Sarjevu. –Ako njoj nije teško doći iz Amerike do BiH, nije ni nama teško doći iz Orašja do Sarajeva“ pa smo stoga organizirano iz Orašja išli na susret sa Majom i ujedno  da pozdravimo našu mladu umjetnicu, kaže nam Enes Đulović . Doznajemo, tamo je bilo još poznatih posavaca , uz  ostale i mladi glumac Armin Omerović , pa je Sarajevo bilo u znaku prezentiranja posavskih umjetničkih potencijala.

maja04 nak bih 270517

Boja govori više od riječi    

Maja nam posebnom umjetničko deskripcijom pojašnjava nam kako nastaju njene slike: - Na bazi vode, vraćam se velikom platnu i uljanim bojama. Zamišljam pejzaž kao tijelo, baš kao i figure koje spontano stvaram. Oslanjajući se na boju, a ne crte i red, stvaram zajednicu psychopomps posrednika koje prevoze duše na umoru iz ovog svijeta u drugi. Ublažavajući nelagode, ta iscrpljena tijela predstavljaju međugeneracijske traume i način na koje se manifestiraju u tijelu. Utrljam boju na površinu platna da stvorim mrlje koje pod prisilom stvaraju nove figuracije ili signaliziraju zaboravljene povijesti i podrazumijevanog odsustva onoga što je moglo biti. Boja krvari i ispire ove tjelesne forme i bića koja su bez jasnih granica; oni su napravljeni od svega što ih okružuje, porozne kože i beskonačne memorije. A strah od zaraze pluta negdje između figura, možda suptilno ispod polja boje, i nekako je odgovoran za njihove strašne greške i loše ponašanje. Koristim boju da govorim o ovom strahu i omogućim da gest postane priča, opisuje nam svoj umjetnički rad Maja.

Bienale u Veneciji

Majin prvi dolazak u Orašje, kaže, promijenio je način njenog slikanja jer od ranijih ogromnih apstraktnih ulja na platnu, slike su joj postale konkretnije i počele su pričati svoju priču.Kako umjetnici neminovno na svojim ostvarenjima prikazuju stanje svoje nemirne duše, pa i tragove proživljenog, gotovo je sigurno da u Majinim slikama ima tragova njene proživljenog djetinjstva, jer je kao mala sedmogodišnja djevojčica sa majkom Azmirom, izbegla iz ratom zahvaćene zemlje. O svojim nadanjima i umjetničkim očekivanjima kaže: "Zelja mi je da budem u Bienale u Veneciji! Vise bi mi značilo kad bi predstavljala BiH , ali opet, znam da to možda ne bi bilo fer za domaće umjetnike, tako da je malo teško odgovoriti, kaže nam na kraju razgovora. Ne skriva emocije što stiže u Sarajevo i radost druženja sa dragim ljudima iz Posavine.

maja04 nak bih 1024

Rad u Hope Center

U opisu mlade slikarice koja za sebe voli reći da je amerikanda bosanskih korijena svakako je i humana crta koj je inače svojstvena umjetnicima. Radi sa američkom djecom kao profesorica umjetnosti, no dva puta u tjednu radi u Hope Center for the arts gdje predaje likovnu umjetnost odraslim osobama sa poteškoćama u razvoju, dawnovim sindromom, autizmom i sličnim problemima u razvoju. Na taj je rad Maja je posebno ponosna , a zbog svih uspjeha ove mlade umjetnice ponosna je i njena rodna Posavina.

Za GIP piše Nada Koturić{jathumbnail off}