Orašje
Typography

U selima diljem Bosne i Hercegovine rijetke su žene koje vode vlastite biznise na području poljoprivrede ili trgovine, dok one druge, potaknute predrasudama društva, najčešće nisu svjesne svojih sposobnosti, prednosti ni mogućnosti, zaključak je okruglog stola pod nazivom “Rod i ruralni razvoj u BiH” koji je Udruga poslovnih žena u BiH organizirala u povodu Međunarodnoga dana žena na selu, piše Večernji list BiH.

Jedna od glavnih poruka okruglog stola “Rod i ruralni razvoj u BiH”, koji je održan u organizaciji Udruge poslovnih žena u Bosni i Hercegovini, a u povodu obilježavanja Međunarodnoga dana žena na selu, je skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da jak socijalni status žene na selu znači istodobno i ekonomski napredak cijele društvene zajednice.

Primjer žena u općini Orašje

O pozitivnim primjerima ekonomskog osnaživanja žena i rezultatima koji su ostvareni proteklih godinu dana u općini Orašje govorila je Mandica Živković, predsjednica Udruge “Posavski cvijet”, koja ima oko 50 članica.

Udruga “Posavski cvijet” je prije godinu dana počela s provedbom projekta TPO Fondacije uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, koji nosi naziv “Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici” u okviru kojega je 45 žena educirano o izradi poslovnih planova.

U samo godini dana žene su registrirale 10 djelatnosti i bave se širokom lepezom biznisa, od ruralne proizvodnje povrća, uzgoja stoke, proizvodnje džemova, sokova, ručnih radova, šivanja narodnih nošnji, pa do tattoo salona i dječjih igraonica.

mandica miskovic900

Najuspješnije su dobile poticajna sredstva za biznise.

Žene su svestrane i kreativne, rade poslove i imaju hobi, naglasila je Živković. Poručila je kako se žene moraju izboriti za sebe kako bi dale veći doprinos zajednici, ali i sebi osigurale lakši život i sigurniju starost.

Nedostatak samopouzdanja

Najveća poteškoća na putu ekonomskog osnaživanja žena je nedostatak samopouzdanja, nesigurnost u vlastite mogućnosti i strah od rizika.

Općina Orašje želi potaknuti žene da se osnaže, ohrabre i registriraju vlastiti biznis, no problem je, kako je, uz ostalo, kazala Mandica Živković, predsjednica Udruge “Posavski cvijet”, naš mentalitet, odnosno previše smo samozatajne, nesigurne, nismo svjesne svojih mogućnosti, kao ni prednosti, a ni sposobnosti koje imamo.

Udruga žena “Posavski cvijet”, koja je formirana u Orašju u okviru ovoga projekta koji nosi naziv “Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos izgradnji mira u zajednici”, a okuplja žene iz triju gradova sjeverne BiH, nastavit će djelovati kao potpora ženama u posavskom kraju i savjetodavno te kroz zajedničku realizaciju budućih projekata, zaključila je predsjednica Udruge “Posavski cvijet” Mandica Živković.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić