Orašje
Typography

Uhićenja desetorice časnika HVO-a u Orašju, osumnjičenih za navodne ratne zločine,  predstavljaju udar na Bosnu i Hercegovinu, hrvatsko-bošnjačke odnose  i  NATO savez. Znakovito je kako su ova masovna uhićenja upriličena upravo u Bosanskoj Posavini na području gdje su se za vrijeme rata u postrojbama HVO zajednički protiv agresije (inspirirane  s onu stranu Drine)  borili Hrvati i Bošnjaci ali je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv desetorice Hrvata.

Piše: Pejo Gašparević

U pravu su oni koji tumače kako se ovakvim selektivnim pristupom demonstrira pozadinska upletenost politike, jer se optužnica  temelji na popisu vlasti Republike Srpske a na kojem je bilo i 11 osumnjičenih pripadnika HVO u Posavini bošnjačke nacionalnosti.

Udovoljvanjem zahtjevu vlasti Republike Srpske za pokretanjem ove optužnice, ali odabirom samo osumnjičenih posavskih Hrvata, zadaje se  udarac odnosima Hrvata i Bošnjaka. Pošto su zajedničkim ratnim sudjelovanjem u postrojbama HVO u Posavini  Hrvati i Bošnjaci spašavali ideju Bosne i Hercegovine kao višenacionalne države, sada se ovim selektivnim  optužbama i uhićenjima kompromitira i ta ideja.

Ima li se u vidu kako su odnosi između institucija u Sarajevu, koje pretendiraju biti državne za cijelu BiH,  i tijela vlasti Republike Srpske godinama iznimno napeti i međusobno suprotstavljajući, postaje indikativno da Tužiteljstvo BiH kao državna sudska instanca sada odjednom postaje kooperativno s entitetskim vlastima RS-a i prihvaća njihov zahtjev za podizanjem optužnice protiv pripadnika oraškog HVO-a.

U okolnostima u kojima se sarajevske državne ustanove BiH  i banjalučke entitetske vlasti RS-a gotovo  ni u čemu ne slažu, odjednom se postiže suglasje na relaciji Sarajevo - Banja Luka u kojem su meta posavski Hrvati.

Nije li to opipljivi učinak na Balkanu nedavne pomirbe Turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon što su odnosi tih dviju zemalja bili srozani do granice prijetećeg međusobnog sukoba zbog ljutnje Rusa što su im Turci  u metežu rata u Siriji prošle godine srušili vojni zrakoplov?  

prosvijedi orasje900

Jesu li banjalučki i sarajevski kreatori tužbe i uhićenja desetorice Posavskih Hrvata  inspirirani razvojem savezništva Turske i Rusije?  Svjedočimo li procesu pretvaranja  Sarajeva i Banjaluke u (geo)političke repulike Ankare i Moskve?  

Svaka međudržavna i međunacionalna pomirba bilo gdje u svijetu, pa tako i između Turske i Rusije,  donosi olakšanje miroljubivim snagama, ali sarajevsko-banjalučko možebitno  oponašanje Ankare i Moskve demonstrirano selektivnom optužnicom i uhićenjem Hrvata u Posavini nema tu dimenziju nego rađa nove napetosti.

Reflektiranje tursko-ruskih odnosa  na prilike na Balkanu, dakle i u BiH,  moglo bi kompromitirati perspektive Bosne i Hercegovine za njeno uključivanje u Europsku uniju i NATO.  

Turska iz svojih a Rusija iz svojih (geo)političkih razloga i ambicija zatežu odnose sa Zapadom. Zbog ne ulaska u članstvo Eurospke unije Turska razvija  nesklonost prema Zapadu šireći istodobno svoj utjecaj na Balkanu, a ponajviše u BiH, dok Rusija ulazi u sve zaoštrenije napetosti u odnosima s NATO savezom i sve otvorenije pokušava oživjeti "sovjetizam" to jest  ruskosovjetsku interesnu sferu na Balkanu.

Takva antizapadnjačka strepljenja oblikovana u Turskoji i Rusiji puštaju sve dublje korijenje i u BiH pa su se sljedbenici tih orijentacija, čini se, združili u zajedničkoj akciji udara na Posavinu i uhićenjem desetorice pripadnika HVO.

Posavina nije slučajno odabrana kao poprište ovog antizapadnjačkog uhitbenog trilera. Svojim geopolitičkim položajem Posavina predstavlja vrata Bosne i Hercegovine za njen ulazak u euroatlantske, dakle Zapadne integracije i kao takva pretvorena je ovim uhićenjima  u metu antizapadnjačkih policijsko-sudskih ali i pozadinskih političkih izvođača radova usmjerenih protiv približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-savezu.  

Takva stajališta uporište pronalaze i u činjenici kako je  uhićenje u Orašju upriličeno  istodobno s početkom prve u povijesti NATO-ove vježbe u Crnoj Gori u kojoj su na nedavnim izborima pobijedile prozapadnjačke snage koje žele ubrzati stjecanje  članstva te  zemlje u NATO savezu.

Propao je plan proruskih snaga da Crnu Goru odvrate od euroatlanskih integracija i preusmjere ih u Rusko geopolitičko jato.  Ako se nije uspjelo napraviti metež u Crnoj Gori, onda, kako kažu izvori, treba aktivirati druge punktove na jugoistoku Europe i stvarati žarišta koja bi pogodovala onima koji ne žele pristupanje BiH i Srbije u euroatlanske strukture.  

Posavina je jedan od tih punktova jer je naslonjena na Hrvatsku koja je članica  NATO-a te se udarom na Orašje ujedno  prkosi i NATO-u.  Nedavno je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Michael Turner upozorio na pretenzije  Rusije rekavši: "Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije, pozivamo saveznike da budu spremni odgovoriti na moguće prijetnje Rusije nekoj od država članica  Saveza."

Pejo Gašparević
4. 11. 2016