OŠTRA LUKA-Jezero u Oštroj Luci postala je prava sportska i turistička atrakcija. Sva međunarodna ribička natjecanja „pod kapom“ sekcije ribiča dva oraška sela Oštre Luke i Boka vrhunski se organiziraju, tako da je na ribičkoj karti taj dio oraške Posavine postalo omiljeno mjesto dolaska ribiča čak i zemalja okruženja, osobito susjdnih slavonaca, a napose županjaca.

Ulov ribe ovdje ne završava u tanjurima natjecatelja već se vraća u vodu, no to ne isključuje bogat meni na kojem se ne gledaju kalorije već slasne posavske delicije Prirodna ljepota, mir, uređena infrastruktura, čak i šetalište oko jezera, postalo je prava turistička destinacija. Priču zaokružuje i drvo abonos koje je pronađeno upravo u tom jezeru i vjerojatno u svojim dubinama čuva još puno tog prirodnog bogatsva Posavine koje datira još iz vremena dinosaurusa.

72 sata uz vodu

-Kada se 72 sata bude uz vodu i ribički štap to je više od hobija, to je istinska zaljubljenost. Bilo je i naporno jer bile su visoke temperature, čak i oluja ali nismo napuštali naša mjesta, kaže nam Ivica Arlović, predsjednik ribičke sekcije Oštra Luka Bok, jedne od sedam sekcije općine Orašje ( Orašje, Ugljara, Donja Mahala, Tolisa, Matići i i Kostrč sa ukupno 380 članova).-Ovo je drugi Memorijalni turnir kojeg organizirano u znak sjećanja na našeg Tonija Filipovića, mladića koji je tragično poginuo u prometnoj a bio je strastveni ribič. Zato smo turnir nazvali “TONY CARP CUP”. U natjecanju na šarana i amura sudjelovalo je čak 16 ekipa u dva sektora od koje je jedna bila iz RH (Županja), dvije ekipe su iz Gradačca, a ostalo ribiči općine Orašje, pojašnjava Arlović.

Pajdaši ulovili najveću ribu

Ulovljeno je ukupno 345 kg šara i amura i sve naravno vraćeno u jezero. Najveću ribu uhvatila je domaća ekipa Pajdaša od 12,450 kg (Joso, Marijan i Marko Arlović i Marko Đurčević), a najmanju ribu ekipa Rođaka iz Donje Mahale (1,975 kg). Natjecalo se u dva sektora. Ekipa ribiča pod imenom Doktori osvojili su prvo mjesto sa 55,150 kg ulova (Ivano Arlović, Željko Perić i Mijo Džijan). Drugo mjesto pripalo je Rođacima iz Donje Mahale (ulovili su 45,700 kg), a treće mjesto Jastrebovima iz Matića. U drugom sektoru prvaci su ekipa iz Boka Parabelum sa ulovom od 53. 175 kg (Velimir i Đuro Kosić), drugo mjesto pripalo je Afričkim eskimima u kojem su sudjelovali otac i brat pokojnog Tonija, a gostima iz Gradačca pripalo je treće mjesto. Mario Živković predsjednik RU Šaran Orašje daje najviše ocjene za organizaciju svih okupljanja sekcije Oštra Luka- Bok, pa i memorijalnog turnira.- Ovdje su uvijek odlična natjecanja i odaziv je odličan čak i u ovo vrijeme korona. Na sreću svi smo na otvorenom, veliko prostanstvo daje mogućnost distance te ostalih epidemioloških mjera, zaključuje Živković.