P. Mahala
Typography

Konac Drugog svjetskog rata, ratni svibanj 1945. godine u odžačkom kraju bio je krvav i dug. U nastojanju novih komunističkih vlasti da se obračunaju sa svima onima koje su doživljavali neprijateljima, ali i onima koji su im mogli biti potencijalna opasnost, dogodila se velika tragedija u kojoj je ubijena i stradala trećina hrvatskoga puka, uglavnom muškog stanovništva zrele dobi.


Nažalost, nisu bili usamljeni ni slučajevi o kojima svjedoči Nujića groblje. Na grobnim mjestima vidljiva su imena stradalih cijelih obitelji s djecom.

Općina Odžak manifestacijom “Dani sjećanja” čuva spomen na ta tragična događanja podvučjačkog kraja koja je fra Grga Vilić opisao u knjizi “Vrijeme stradanja” navodeći stravičan podatak o više od 3000 ubijenih i stradalih Hrvata. U znak dostojnog sjećanja na to stradanje u Posavskoj Mahali niče spomenički kompleks u Posavskoj Mahali.

Manifestacijom “Dani sjećanja” od 1996. godine u neprekinutom nizu Općina Odžak raznim sadržajima prisjeća se velikoga stradanja žitelja toga kraja. Spomeničkim kompleksom žele održati sjećanje, i to takvim rješenjem koje je prilagođeno vremenu u kojem živimo.

Uvažavajući prijedloge svojevrsne javne rasprave, odabrali su autore rješenja spomen-parka ing. Juru i Anu Pranjić.spomen park

Već su završeni svi betonski radovi spomeničkog obilježja, a ovih dana je usuglašeno i idejno rješenje spomen-parka, potvrdili su nam iz Organizacijskog odbora za izgradnju spomen-parka.

Imena stradalnika bit će ispisana na četrnaest mramornih stupova postavljenih uz regionalnu prometnicu.

- Kako bi se prostor spomen-parka dodatno otvorio, umjesto dijela visokih živica, postavit će se niske kamene klupe.

Isto tako, autor je predložio, a Odbor za izgradnju prihvatio, da se, umjesto viših kamenih klupa - bedema, po obodu parka slože niže betonsko-kamene kocke. Tim izmjenama osnažena je izvorna ideja središnjeg spomenika na rubnom zidu, koji je dobio jači frontalni dio, a kapelici je otvoren čitav spomenički prostor.bager

Do konca ove građevinske sezone planirano je riješiti odvodnju, nasuti i iznivelirati cijeli prostor te poredati betonsko-kamenu galanteriju na prostoru spomen-parka.

Tijekom zime će se izrezati i ispisati kamen te izgraditi metalna instalacija za središnji spomenik.

Na proljeće preostaje montaža - objašnjavaju nam iz Organizacijskog odbora za izgradnju spomen-parka. Zahvalni su na svim prilozima koji pristižu za namjene gradnje spomen-parka, a osobito Vladi RH, koja je preko Ureda za skrb o Hrvatima izvan Republike Hrvatske za taj projekt izdvojila 180.000 kuna.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićspomen park1