P. Mahala
Typography

Dana 3. travnja u župi Odžak mons. dr. Pero Sudara, pomoćni biskup Vrhbosanski podijelio je sakrament sv. potvrde pod sv. misom u 11 sati 28-rici krizmanika i krizmanica, i jednom krizmaniku iz župe Pećnik.

Na sv. misi bilo je nazočno oko 350 vjernika, a pod sv. misom pjevali su pjevači iz župe Odžak. Sve je pozdravio domaći župnik preč. Jakov Filipović, dekan Doborskog dekanata, naglasivši da se broj krizmanika iz godine u godinu smanjuje.

krizma potvrda odzak p mahala

Biskup Sudara naglasio je potrebu svima rasta u vjeri. Nitko u vjeri nije potpuno zreo, već to treba postepeno postajati i učvršćivati svoju vjeru, rekavši „u jakoj vjeri pada se na koljena poput sv. Tome, koji je ispovjedio vjeru u Boga.

Naše ispovijedanje vjere u Boga je življenje Božji zapovijedi i biti čvrst i postojan u vjerskome životu“, rekao je biskup Sudar. Vidjela se radost roditelja i kumova krizmanika, što su svi skupa dočekali taj veliki događaj proslave silaska Duha Svetoga na mlade, koji će im dati snagu od mudrosti Božje sve do straha Božjega. Oslobodit će ih svega onoga što ih pritišće i sputava u ovome zemaljskome životu.

Poslije podne u 17 sati bila je sv. sveta misa u župi Posavska Mahala pod kojom je također biskup Pero Sudar, uz koncelebraciju šest svećenika podijelio sakrament sv. potvrde osmorici mladića i djevojaka iz Posavske Mahale i dvjema djevojkama iz župe Modriča. Sve je na početku sv. mise pozdravio župnik Ivan Ravlić naglasivši „danas je u njihovom životu otvorena jedna stranica koja je bijela i čista, na koju će se ispisati svaka riječ upućena od nasljednika apostola do poticaja bližnjih i kumova.

krizma potvrda odzak p mahala 1

Vi im oče biskupe, svojim pastirskim, brižnim rječnikom, ispišite nezaboravne trenutke s današnjega slavlja, a vi dragi roditelji i kumovi dodajte kolor koji će obilježiti današnji dan“ završio je župnik.

Biskup je u propovijedi naglasio vrline koje trebaju krizmanike krasiti i moraju se ponositi radošću pripadnosti katoličkoj vjeri. Sakramentom krizme trebaju se djeca osloboditi straha živeći svoje kršćanstvo punim ponosom. Krizmanici su i u Odžaku i Posavskoj Mahali, na početku pozdravivši biskupa darovali mu buket cvijeća.

U Posavskoj Mahali bilo je oko 150 vjernika na sv. misi na kojoj su isto pjevali pjevači iz župe Odžak. Biskup je pohvalio krizmanike da su prilično dobro svladali vjersko gradivo predviđeno za ispitnu građu krizmanika.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali