Pejo Gašparević
Typography

NATO nastavlja na Balkanu prodirati prema Istoku. Takva se tendencija može iščitavati iz NATO-ove minule četverodnevne vježbe na širem području Tuzle gdje je 1.300 sudionika iz 34 zemlje treniralo pomaganje u prirodnim katastrofama. To je prva takva vježba Sjevernoatlanskog saveza u BiH i njena važnost nadilazi formalnu namjenu priprema za djelovanje u prirodnim nepogodama.

Piše: Pejo Gašparević

Ova je NATO-va vježba u BiH izvedena samo nekoliko mjeseci nakon što je Crna Gora u lipnju ove godine postala punopravni član Saveza unatoč pokušajima Rusije da onemogući Crnogorsko članstvo u NATO-u.

Slični otpori ulasku u NATO postoje bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj i susjednoj Srbiji. Treba primijetiti kako je NATO svoju vježbu upriličio na tuzlanskom području Federacije BiH koje se nalazi između Republike i Srbije. Takav odabir lokacije za NATO-ovo uvježbavanje je znakovit i njime se istodobno šalje poruka i Republici Srpskoj i Srbiji kako im je NATO stigao, metaforički rečeno, pod prozore. Čini se kako su projektanti NATO-ove vježbe projicirali njezin učinak na javnost u Srbiji i Republici Srpskoj radi smekšavanja antiNATO-ovskog raspoloženja.

NATO-ova vježba na teritoriju tik uz Republiku Srpsku i Srbiju uslijedila je tjedan dana nakon što su Rusija i Bjelorusija održale zajedničku vojnu vježbu uz granicu s istočnim članicama NATO-a koja je uznemirila Zapadne moćnike. Zajednička rusko-bjeloruska vježba pod nosom NATO-a mjesecima je pripremana pa se izglednim čini kako je NATO-ova vježba pod nosom Republike Srpske i Srbije dizajnirana kao vizualno „meki odgovor“ ali ipak odgovor Zapada na rusko-bjelorusko zveckanje oružjem.nato na balaknu

Šire tuzlansko područje se smatra i stjecištem mudžahedinskih jataka te se ovom vježbom na neizravan način obznanjuje poruka o usmjeravanju snažnijih sigurnosnih reflektora na te radikalne elemente.

Istodobno s održavanjem NATO-ve vježbe u BiH, u dvodnevnoj posjeti Splitu boravio je zapovjednik MACRO-ma, Savezničkog pomorskog zapovjedništva NATO-saveza Northwoodu viceadmiral Clive Johnstone. Moja glad za geopolitičkim sagledavanjem previranja kojima smo okruženi nagnala me je da ga pitam kako on ocjenjuje sigurnosnu situaciju na Mediteranu.

Viceadmiral Johnstone mi je odgovorio učtivo ali i sugestivno rekavši kako je to „komplicirano mjesto i postat će još složenije.“ Proširivši svoj odgovor na stanje u Europi viceadmiral Johnstone se pozvao na svojeg šefa, zapovjednika savezničkih snaga u Europi (SACEUR) Curtisa Scaparrotti a.

"Moj šef general Scaperotti govori o tri 'R': Russians, radicals i refuges. To su Rusi, nije u pitanju ruska prijetnja, nego njihova prisutnost i ono što čine. Drugo 'R' je ono što on naziva radikalima, terorističkom infiltracijom, kako to može utjecati na Mediteran i cijelu Europu. Treće 'R' (refuges - izbjeglice) je udar s političkim posljedicama duž Sjeverne Afrike koji vodi u golemi izbjeglički val,“ kazao je Johnstone.

Ovo tumačenje o tri „R“ koja predstavljaju sigurnosne izazove Europi ujedno su i tri „R“ koja mogu destabilizirati ionako rovito stanje na Balkanu.

Energije konflikta ne miruju. Daytonska BiH je promašaj.

Za Posavinu.org Pejo Gašparević
29. rujna 2017.