Pejo Gašparević
Typography

NAPOMENA: Zamoljavam sve koji su to u mogućnosti da ovaj link, na kojem je promotivni plakat za ovu Zavičajnu manifestaciju, proslijede prijateljima, poznanicima i rodbini kako bi i do njih doprle informacije o ovom događaju.
Unaprijed Vam hvala!

Piše Pejo Gašparević

Promotivni letak (plakat) za Svjetski kongres Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore, koji će se održati 23. srpnja ove godine, završen je te ga objavljujemo jer na njemu su točno navedena imena, mjesta i satnice za ovu manifestaciju.

Radni dio manifestacije počinje u 10 sati u Hrvatskom domu Domaljevac. U sklopu tog radnog dijela održat će se i Gospodarski forum na kojem će se raspravljati o poduzetničkim iskustvima i perspektivama na području Općine Domaljevac-Šamac. Ovim putem pozivamo sve poduzetnike, kako one koji žive u Zavičaju tako i one iz Dijaspore, da dođu na ovaj Gospodarski forum. Svi koji smatraju da imaju što reći o poduzetništvu, ili jednostavno žele slušati raspravu o Zavičajnom poduzetništvu, dobro su došli na ovaj Gospodarski forum. Cijenjeni poduzetnici s područja Općine Domaljevac-Šamac, bilo da žive u Zavičaju, bilo da su angažirani u Dijaspori, ovo je Vaš gospodarski forum.

domaljevac letak

Moderator ovog radnog dijela manifestacije je moja malenkost novinar Pejo Gašparević koji se više od trideset godina bavi žurnalizmom. U svojoj novinarskoj karijeri već 28 godina sam uposlenik Hine, a povremeno sam surađivao s uglednim svjetskim medijima. BBC-em, Glasom Amerike, Radio Slobodnom Europom Deutsche Welleom......
Glavno geslo moje životne i profesionalne filozofije je poruka nobelovca Ive Andrića koja glasi: "Dokle god si živ, dužan si raditi za Zavičaj." Ta me poruka na poseban način inspirirala da se angažiram i na realizaciji ideje održavanju "Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i Dijaspore." Priznajem kako sam se u tom Zavičajnom projektu angažirao s velikim entuzijazmom te da sam u taj angažman uložio i potrošio podosta svoje energije i vremena, čak i dio godišnjeg odmora. Nije mi žao - i opet bi! Priznajem kako sam od početka naišao na iznimno korektan i susretljiv odnos načelnika naše Općine Stjepana Piljića i njegovog predstavnika za ovaj Zavičajni projekt Miroslava Lucića. Veliko im hvala. Priznajem kako sam katkad nailazio i na neočekivana nerazumijevanja pojedinca, ali to je njihov a ne moj problem.

Priznajem kako jedva čekam 23. srpnja ove godine da se na tom Zavičajnom kongresu ozbiljno pogledamo u oči i vidimo što nam je činiti u programiranju perspektiva na području Općine Domaljevac- Šamac, ali i da se ugodno zabavimo i, kako bi Dalmatinci rekli- da se izfeštamo. Ponovit ću kako u savezništvu Zavičaja i njegovih institucija sa Zavičajnom Dijasporom leže još neiskorišteni golemi potencijali za doprinos općem dobru Zavičaja.

Premda smo ranije objavili imena uvodničara na Gospodarskom forumu, čini se prikladnim dodatno ih predstaviti javnosti.

Načelnik Općine Stjepan Piljić je uravnotežen dužnosnik koji ima iznijansiran uvid u Zavičajnu problematiku. Dobar je komunikator i srdačno se postavlja prema svakom sugovorniku.

Zlatko Oršolić - samom činjenicom da je direktor tvrtke Yimor, koja je se stoički nosila s izazovima ratnih okolnosti i poratne tržišne neizvjesnosti, kvalificira ga kao kompetentna poznavatelja Zavičajnih gospodarskih (ne)prilika.

Marko Lukić, koji posjeduje hotel u Vodicama na Jadranskoj obali, je iskusni poduzetnik koji ima detaljne uvide posebice u turističke trendove i praktična rješenja u toj gospodarskoj grani.

Marko Pejić, poduzetnik koji djeluje u Njemačkoj, dio svojega poduzetničkog iskustva prenio je i u Zavičaj gdje je pokrenuo voćnjak. Njegova odluka da dio svojeg teško stečenog kapitala investira u Zavičajni projekt zavrjeđuje rešpekt i poštovanje. Marko, skupa s onim poduzetnicima iz Dijaspore koji već investiraju u Zavičaju, mogu biti poticaj i ostalim poduzetnima za takav angažman.

Pejo Gašparević je poduzetnik koji je afirmaciju stekao u Austrijskom poduzetničko-gospodarskom miljeu. Angažiran je u građevinskom sektoru i bavi se uređenjem fasada suvremenim metodama.

Zabavni dio naše manifestacije, kojoj je moderator Ivo Piljić, počinje u 20.00 sati na Domlječkom Trgu. Ono što je Riva za Split, ili Stradun za Dubrovnik - to je Trg za Domaljevac, kultno mjesto raznovrsnih manifestacija i susretanja ljudi.

Ivo Piljić je nezaobilazni amblem Domlječke i Zavičajne pjesme nadahnute Zavičajnim načinom života i pitomim karakterom Zavičajnog svijeta.

Vesele Domlječanke su zaštitni znak Domlječkih fešti. Luca i Marica imaju neuništive glasovne kvalitete koje stvaraju radost u ušima slušatelja.

HKUD Mladost Domaljevac je vjerni čuvatelj zavičajne kulturne i običajne baštine.

Marina Vrdoljak ilustrira činjenicu kako u svakoj generaciji Domaljevac iznjedri i kvalitetne pjevačice. To vrijedi i za Andreu Anđić.

Marko Matić - Tigrić je pripadnik srednje generacije Domlječkih pjevača. U najboljim je godinama i njegove glasovne interpretacije još će dugo uveseljavati Zavičajni svijet.

Mato Kesić - Matoš je ikona Dimljačke glazbene scene. Njegova urođena spontanost oblikuje razdragan ugođaj.

SVIMA ŽELIM DOBRODOŠLICU NA FEŠTU U DOMALJEVCU 23. SRPNJA 2019. GODINE.

Pejo Gašparević
5. srpnja 2019.