Posavina
Typography

-Ove godine ljeto je Posavini donijelo iznimno visoke temperature koje su se u pojedinim razdobljima opasno približavale i 40 podioku. Poljoprivrednici u jeku sezone ne razmišljaju o rashlađenju, jer to je doba godine kada najviše rade u svojoj tvornici pod otvorenim nebom ubirući plodove svojega težačkog rada.

Većina zaljubljenika posavskih rijeka pak rashlađene traže u kupanju uz rijeke Savu i Bosnu, jer je Županija Posavska gotovo cijelom dužinom smještena uz te riječne tokove. I onda, upravo svakog ljeta, dolazi se do istog problema, neuređenost plaža.  O tome smo već progovarali da se minimalnim sredstvima riječna plaža u Domaljevcu može pretvoriti u raj za kupače, jer rijeka Sava sa svojim krajolikom upravo pruža takav ugođaj. Da se „isplati“ bar sezonski dovesti u red takve prostore , pokazali su konkretnom akcijom vrijedni volonteri Orašja , a projekt su pomogli iz mjesne zajednice i općine Orašje.

                                                  Uredili plažu

Bilježimo primjere pozitivnih pomaka u općini Orašje. Nakon što je Udruga Posavski mornari uredila prostor gdje su smještene brodice nadomak oraškog mosta i nogometaša NK Hajduka iz Orašja pridružili su se uređenu to središnjeg gradskog prostora plaže uz Savu.  Organizirali su se, zasukali rukave, njima se pridružili i kupači na gradskoj oraškoj plaži i za kratko vrijeme blatnjavi prostor prekrili su pijeskom i plažu učinili primjerenom za županijsko središte. -Na inicijativu prvotimaca Elmira Čumurovića , Alana Rabića , Mustafe Krpić i medicinskog osoblja NK Hajduka Jasmine Isić, pokrenuta je akcija uređenja “Glavne gradske plaže” . Nije izostala ni potpora privatnog donatora, tvrtke iz Boka Dejo Kop i drugih sugrađana jer svi rado pomažu kada vide dobre i pozitivne projekte. Svi su zajedničkim snagama u rado pristupili poslu uređenja pjeskovite plaže, a nije izostala ni sadnja drveća koje će krasiti taj prostor tik uz nasip. -Nadamo se da će ova akcija biti poticaj ostalima kako bi svi zajedno shvatili koje prirodno bogatstvo imamo i kako se moramo prema njemu odnositi, ističe Jasmina Isić.

                                                  Nemoj biti neplivač

Športsko rekreacijski centar u Orašju doista je odličan izbor za ljetne radosti jer nudi nekoliko atraktivno uređenih bazena. Udruga građana Olimp ponovo je pokazala inicijativu pa je učinila iznimno popularnim u Posavini projekt Škole plivanja kroz koju je od 2012.g. prošlo preko 2.500 mališana.– Rasti uz rijeke a ne znati plivati pravi je hendikep, zato smo sretni što su kroz školu plivanja prošle brojne generacije djece i naučile osnovne tajne održavanja na vodi, kaže nam prof. Mehmed Memišević, koji se godinama angažira oko realiziranja tog hvale vrijednog projekta kao njegov inicijator i koordinator. Kroz proteklih osam godina pokazalo se da je škola plivanja u Orašju najljepša dječja zanimacija tijekom ljetnog raspusta, a uz to i iznimno korisna. Obuku provode profesori tjelesnog odgoja i sporta sa višegodišnjim iskustvom.

orasje03 nak bih 200721