Posavina
Typography

DOMALJEVAC-U Posavini je bicikl , svi će se složiti bar u jednom, najpopularnije prijevozno sredstvo. Postavljena je čak i statua „Posavska na biciklu“ na ulazu u Orašje.

Pozdravlja putnike namjernike koji dolaze u županijsko središte, a kako je okrenuta prema glavnom prometnom raskrižju koje vodi prema granici, oni pesimistični kažu, okrenuta je na pozdrav onima koji sve više odlaze iz Posavine. Bilo kako bilo, bicikli su oduvijek u Posavini, i prije nego je to postalo IN u Europi, glavno prometalo. Nedjeljna slika ( ali i drugim danima) ispred samostana u Tolisi gdje je parkirano po nekoliko stotina bicikala, kao i ispred škola, potvrđuje njegov prometni primat. Putuje se biciklom do škole, na tržnicu, posao, a  sve češće i rekreativno uz savski nasip koji čeka da jednog dana netko promisli i na projektu postavljanja bike staze po nasipu na oraško-domaljevačkoj relaciji.

                                                               Domaljevac na biciklima

Dobne granice nema kada su bicikli u Posavini u pitanju jer bicikli su u Posavini još uvijek najpopularnije prijevozno sredstvo. Bicikl jednako vole i voze mladi i stari, bake i unuci. Svako domaćinstvo u Posavini ima bar jedan bicikl (nerijetko i svaki član obitelji) pa kada se sve to zbroji, cijela Županija Posavska ima desetine tisuća bicikala. Dani općine Domaljevac Šamac protječu upravo uz promoviranje zdravog života. Upravo tu dolazimo do priče o biciklima jer i ove su godine organizirali tradicionalnu biciklijadu simboličnog imena „Sportom protiv droge i alkohola“ . Cijelo se mjesto podiglo na bicikle koja je bila ne samo zabavno-sportskog karaktera već usmjerena i na edukativno djelovanje. U kilometarskoj koloni bilo je nekoliko stotina biciklista.Više od desetak kilometara na relaciji Domaljevac- Grebnice- Bazik protekli su bez problema kako za najstarijeg Martina Jurkića ( 68.g.) tako i za najmlađu 1,5 godišnju Petru Lucić. Nakon dvosatne vožnje kolona se ponovo vratila na cilj a središnji Trg u Domaljevcu bio je poligon odvijanja raznih biciklističkih  disciplina. Marijan Matić pokazao se kao najbolji u vožnjiama sporosti ali i brzoj vožnji . Nagrađen je i najljepši bicikl Paule Josić.  Treba pohvaliti i patrole policije i ekipu Doma zdravlja koja je budno motrila cijeli događaj koji je završen bez ikakvih problema, uz osmijeh i obećanje, vidimo se na 17. po redu Biciklijadi 2022.godine.

                                                      Biciklističke staze povezivanja

A kada je već riječ o biciklizmu valja pohvaliti općinu Odžak koja prednjači u stvaranju uvjeta za bavljenje biciklizmom kao sportom. Izgrađene su biciklističke staze preko nasipa s početka naše priče, pa su time pokazali primjer drugima. Plan je čak izgraditi kroz razne projekte 100 km biciklističkih staza samo u toj posavskoj općini, što bi bilo na razini BiH veliki pionirski posao. Uz sve to nije beznačajno ni povećanje prometne sigurnosti jer upravo tom relacijom uz nasip proteže se i frekventna magistralna prometnica od Orašja preko Domaljevca prema Šamcu i Odžaku. Ukoliko bi se i ostale dvije posavske općine probudile i krenule u susret tom izazovnom projektu, pa preko Domaljevca do Orašja spojile Županiju Posavsku, bila bi to jedinstvena turistička priča Posavine.

Domaljevac01

Domaljevac03