Tolisa
Typography

Tolisa ima što pokazati i čime se ponositi. Župna crkva i samostan u Tolisi na Raščici, prva osnovna škola, prva zemljoradnička zadruga, vatrogasno i kulturno -umjetničko društvo samo su neki od detalja koji dovoljno govore o bogatoj povijesti tog posavskog kraja.

Tolisa ima potencijala kulturološkog, kulturnog, etnološkog, izvornog blaga i mnogo toga što može pokazati svojoj sredini, okolici pa i šire. Nažalost u poplavama 2014. godine. , Dom kulture u oraškoj mjesnoj zajednici Tolisa je potopljen, no Tolisa je dobila obnovljeni Dom što je ujedno najljepši dar Kulturno-umjetničkom društvu “Kralj Tomislav” iz Tolise za njegov 90. rođendan.

Dvorana dostojna tradicije

Novi Dom za okupljanje zablistao je u punom sjaju, a financiran je iz projekta hitnog oporavka od poplava - FERP-a, kojeg sredstvima Svjetske banke provodi Jedinica za provedbu šumarstva i poljoprivrede pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u suradnji s Općinom Orašje.

tolisa narodna nosnja

- Želim Vam da ovo mjesto postane mjesto okupljanja, druženja, pozitivne energije koju mladi mogu najbolje stvoriti, kazao je presijecajući vrpcu načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. Zadovoljstvo realiziranim projektom izrazio je i Zdenko Mimica, predstavnik Jedinice za provedbu projekta pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede.

- Ovo je dokaz da su sredstva utrošena s pravim ciljem jer dvorana je prepuna mladih ljudi koji očito jako puno rade na njegovanju i očuvanju tradicijske kulture i folklorne baštine posavskog kraja, kazao je Mimica. Prostorije je blagoslovio gvardijan toliškog samostana i župnik župe Tolisa fra Mario Jurić.

Zablistale posavske nošnje

- Novi Dom kulture drugi je dom ne samo članovima KUD-a, nego i brojnim mladim ljudima iz Tolise. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli u ovome projektu, kazao je predsjednik Mjesne zajednice Tolisa Mijo Oršolić. Folkloraši su ponosno prikazali prelijepi višesatni program u kojim su zablistale posavske nošnje.

Odlični su bili i osnovci s koreografijama plesova i pjesama iz drugih krajeva čime su stavili do znanja kako će i oni rado koristiti Dom kulture.

- Ovo je Dom koji je puno više od materijalnog objekta jer je to prostor gdje će se okupljati mlade uz kvalitetne sadržaje. S ponosom ćemo ugostiti brojna prijateljska društva, poručuje predsjednik KUD-a Mirko Vukić koji godinama ustrajno okuplja toliške folkloraše.

Ovoga puta imao je i dvojaku ulogu jer je pohvaljen za odlično obavljen posao oko građevinskog dijela izgradnje novog Doma kulture. Projekt Hitnog oporavka od poplava (FERP), nakon poplava, u dva kruga kroz 12 projekata, u općinu Orašje uložio je oko 1,800.000 konvertibilnih maraka. Jedan od tih je i Dom kulture u Tolisi čija je izgradnja s opremanjem koštala 246.391 konvertibilnih maraka.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić