Garevac
Typography

Povratnica u Garevac Ruža Perak zaljubljenica je u svoj kraj, a ljubav prema rodnoj grudi i vratila ju je u selo. Godinama nije imala vodu u svom povratničkom domu. Svakodnevni odlasci s kantama do susjednih kuća bili su svakodnevna poteškoća te povratnice. Godine sve više pritišću, kante vode koje je morala nositi bivale su sve teže.

kamion cijevi

Stoga je hvale vrijedna akcija za tu posavsku povratnicu. Ljudi dobra srca su se uvezali u lijepu i humanu priču te pomogli svatko na svoj način. Organizator i izvođač radova je Vlado Tokić, donatori Garevački internetski portal, Hrvatska katolička misija Bern s voditeljem fra Gojkom Zovkom, župnik Filip Brajinović, Slavica Šerić (Centar za mir i kulturu dijaloga “Kuća mira” Garevac) i Snježana Krekić (Modriča).

Kako nam mještani kažu, dobro je uz blagdane kada Garevac oživi, a kuće se napune svojim prijeratnim mještanima jer tada se može uzimati voda od onih koji su riješili taj problem, ali ako ih nema, po vodu se mora ići dalje i prijeći po nekoliko stotina metara. Za Ružu su prošlost takvi dani. - Sretna sam i presretna jer voda je za mene život. I sami znate da se bez nje ništa ne može, a tek kada je nemate, onda vidite koliko vam znači svaka kap. Sama bez ove pomoći nikada ne bih riješila problem. To mi je bio samo san, jednostavno i skromno kaže nam Ruža i dodaje: - Hvala velika svima koji su mi pomogli, kao i vama koji ćete prenijeti vijest da ima dobrih ljudi, poručuje Ruža, ali baš i ne voli fotografiranje pa smo poštovali njezinu želju.

Vlč. Filip je posebno zahvalio misionaru fra Gojku Zovki koji je potvrđeni prijatelj Garevca. Preko GIP-a još od 2007. potpomaže Garevac i njegove mještane te osobito spomen-obilježja na tome području, doznajemo od Miše Peraka, urednika Garevačkog internetskog portala. Garevac u Bosanskoj Posavini prije rata imao je oko 3000 stanovnika i 800 njihovih domova. Danas ih se vratilo tek manje od stotinu. Raseljeni su diljem zemalja zapadne Europe. Povratnici su osobe treće životne dobi. Mladi pak očekuju uvjete u kojima će imati, prije svega, posao, a stariji su zadovoljni i malim projektima, kao što je projekt vode za povratnicu Ružu.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić