Meditacije sestre Augustine
Typography

Sasvim neprimjetno ali Riječ Božja u svima nama odiše sa svom dubinom, širinom i visinom ukoliko slušamo Duha Božjega u sebi. Te, ukoliko smo slobodni i dišemo punim plućima ljepotu koja nam je darovana!

original

Ili, suprotno, ako ne živimo slobodu djeteta Božjega, postajemo sapeti, ponekad ograničeni, ljubomorni i gušimo se u našim ljubomorama, depresivni smo i nemamo najčešće izlaza doli potražiti liječenje ili savjet osobe kojoj možemo otvoriti svoju dušu i srce kako bismo počeli živjeti!

A da je uistinu tako posvjedočit će nam razgovori i primjeri naši sljedeći sugovornici. Ptice koje su živjele svoj svijet i koje su mislile da je drugima lakše, ljepše i sretnije od njih samih. Međutim je li to tako pročitajmo i sami zaključimo! Dakale, tako i mi dok se uspoređujemo s drugima i dok nismo u pravu i nemamo na to pravo, jer stvoreni smo kao originali a ne ničije kopije.

Stoga, naučimo biti sretni s onime što imamo, što posjedujemo i što nam Bog svakodnevno daje. Jer, uvijek će postojati netko ko ima više ili manje od onoga što mi imamo. Osoba koja je zadovoljna s onim što ima je najsretnija osoba svoga vremena.

Tako je u našoj prispodobi i neka crna ptica živjela  u šumi i bila  potpuno zadovoljna svojim životom, dok jednoga dana nije ugledala labuda, koji je bio lijep, potpuno bijel za razliku od nje, crne ptice. I pomisli, mora da je on najsretnija ptica na svijetu, pa upita labuda je li sretan? A labud će,  crnoj ptici, ma i ja sam mislio da sam najsretnija ptica dok nisam vidio papagaja, koji ima više boja i prelijep je! Tako ja mislim da je papagaj najsretnija ptica na svijetu! Međutim nije bilo tako, papagaj je promatrao pauna i mislio da je paun najljepša i najsretnija ptica na svijetu.

I nikad kraja tim mislima i predodžbama kako su drugi uvijek bolji, sposobniji pa i sretniji!
Tako, crna ptica odluči potražiti  papagaja koji je u Zoo vrtu ukrašavao i uljepšavao vrijeme posjetiteljima svojom ljepotom. A pitanje je sljedeće, jesi li ti najljepša i najsretnija ptica na svijetu? Odgovor je glasio, ne! A zašto ne? Zato jer nemam slobode. Zarobljena sam u Zoo vrtu i moram biti ono što ja nisam i ne želim!

Ja sam u kavezu trajno a ja to ne želim! Ali zbog moje ljepote, ja sam zarobljen u ovom Zoo vrtu. Promotrio sam Zoo vrt jako pažljivo i primijetio sam da je ptica poput tebe najsretnija jer je tvoj let neograničen! Ti imaš slobodu i poštuj svoju slobodu i budi original a ne ničija kopija! Stoga budimo i mi originali. Imajmo svoj stil da nas i drugi mogu prepoznati u našoj originalnosti.

Za Posavinu.org piše sestra Augustina Barišić, Klanjateljica Krvi Kristove