Nada Koturić
Typography

U Tolisi veliku ljubav prema folklornoj baštini njeguje KUD Kralj Tomislav. U susret manifestaciji “Dani Tolise“ Drago uređuje posavske nošnje kako bi zablistale u punom sjaju. Tolisa se užurbano priprema za svoju najveću kulturno zabavnu manifestaciju „Dani Tolise“ koja je već odavno prešla lokalne okvire.

Piše: Nada Koturić

Tolisa se užurbano priprema za svoju najveću kulturno zabavnu manifestaciju „Dani Tolise“ koja je već odavno prešla lokalne okvire. Značaj tradicijske baštine koju su tolišani odlično ukomponirali u moderne tokove, recept je njene uspješnosti oko koje se okupi cijelo mjesto. Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prilikom posljednje posjete Orašju i službeno je kroz razgovor s načelnikom općine Stankom Vincetićem i predsjednikom Općinskog vijeća Mariom Oršolićem, prihvatio pokroviteljstvo manifestacije.tolisa01

Drago s velikom ljubavlju iz hobija izrađuje narodne nošnje

-Sve najvažnije karike su posložene, kažu nam u Organizacijskom odboru kojeg vodi Daniel Dominković, i sada se dogovaraju samo detalji velike fešte koja će otvoriti vrata stotinama gostiju različitih sadržaja od 30. svibnja pa do 4. lipnja. Među karikama koje tvore cijeli lanac uspješnosti manifestacije su i vrijedni članovi KUD-a „Kralj Tomislav“. Obišli smo stoga Dragu Oršolića koji ima posebnu, ali i lijepu zadaću, urediti sve nošnje da zablistaju u punom posavskom sjaju. Pokretač svega je njegova ljubav utkana u kreacije a vještine je u praksi razvijao godinama s najvećom ljubavlju.

tolisa02

Posavina njeguje tradiciju i prenosi na generacije koje dolaze

Ljubav utkana u kreacije

-Krenuo sam kada je meni trebala nošnja prije nekih 11 godina, pa onda prijateljima i tako je sve krenulo da do kraja izrađujem kompletne i muške i ženske nošnje. Za izradu je potrebno puno strpljenja i vremena, čak dva do tri mjeseca za jednu nošnju. kaže nam Drago o svom zahtjevnom hobiju koji mu donosi puno radosti jer i sam igra u KUD-u i dodaje, družimo se, pjevamo i čuvamo izvornu folklornu baštinu i tradiciju svojega kraja. Drago je poseban jer je po zanimanju sedlar što mu je kroz rad s kožom pomogli i kod izrade nošnji. Za tkanje i vez koristi usluge jedne bake, kaže Drago i dodaje kako je danas velika potražnja u Posavini za izradom nošnji, pa tom zanatu zacijelo ne prijeti izumiranje.

tolisa03

Ručni rad u Posavini ostaje na cijeni i prkosi modernim tehnologijama

Iz škrinja vade nošnje i uređuju

U Draginom domu zatekli smo još dvije članice KUD-a koje su strpljivo čekale uređenje svojih nošnji.-Ljubav prema izvornosti krenula je od obitelji još dok sam bila djevojčica rasla sam u tom svijetu tradicijskih nošnji ,folklora, pjesme i posavskoga kola, kaže nam Marijana Nedić. Ističe kako je na “šokačkom cvitu“ bila druga pratila i dodaje, u tome ne bi uspjela bez Drage. -Sad je velika gužva uoči dana Tolise jer iz škrinja se vade nošnje pa ih treba urediti kako bi zablistale u punom sjaju, pojašnjava Drago.tolisa05

Osmjeh, radost druženja i ljubav prema izvornosti

Studentica Marijanu Vukić kaže nam da je ogromna ljubav prema posavskoj tradiciji, KUD-u, običajima.-Lijep je osjećaj kada se spremiš u nošnju, osobito za Dane Tolise pa i u mimohodu ponosno šećemo sa stotinama folkloraša koji isto kao i mi vole stare običaje, kaže Marijana. I kao što to biva u Posavini kada se ispraćaju dragi gosti, ispratili su nas posavskom pjesmom koju u Tolisi najčešće pjevaju: “ Oj Toliso dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje“.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić

tolisa06