Pejo Gašparević
Typography

Moji prijatelji iz Paneuropske unije poslali su mi iz  Strasbourga priopćenje  s Opće Skupštine Međunarodne paneuropske unije na kojoj je ovog vikenda  birano njeno vodstvo u sljedećem petogodišnjem mandatu. Posebice mi je drago  što je  Pavo Barišić, naše Posavske gore list ponovno izabran u Predsjedništvo te ugledne organizacije . U Predsjedništvo Međunarodne Paneuropske unije izabrani su i aktualni predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić, te Franjo Topić iz BiH. Bivši predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja  Gavran izabran je za zamjenika glavnog tajnika Predsjedništva u novom petogodišnjem mandatu.

Dosadašnji predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire izabran je na tu dužnost u novom petogodišnjem mandatu.

Međunarodna Paneuropska unija je najstariji pokret za ujedinjenjem Europe koji je nastao 1922. godine. Paneuropska unija je od početka svog djelovanja bila antikomunistički orijentirana.Paneuropska unija djeluje  pod krilaticom "grčka mudrost, rimsko pravo i kršćanska vjera" obuhvaćajući tri temeljne odrednice zajedničkoga europskoga identiteta -  u kojem su  sudjelovali grčka filozofija, rimsko pravo  i kršćanski humanizam.

strasburg 900

Predsjednik Terrenoire u svom je govoru spomenuo i zemlje jugoistoka Europe zauzevši se za njihovo uključivanje u Europsku uniju.

"Što prije moramo u Europsku uniju integrirati Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju. To se treba učiniti sagledavajući njihove specifične položaje, ali ne po kriterijima koji su postojali prije 25 godina,"  naglasio je Terrenoire.

Kako se navodi u priopćenju, na Skupštini su kao posebni gosti govorili i potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Ministar Radman na skupu je govorio o prioritetima predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.  Osvrnuo se i na zemlje europskog jugoistoka koje teže ulasku u Europsku uniju.

- Hrvatska razumije zemlje tog dijela Europe i vjerujem da će Zagrebački summit u svibnju biti prilika za definiranje politike za jugoistočnu Europu u idućem desetljeću. Snažno podržavamo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nadam se da će oni početi i prije samita u Zagrebu - rekao je Radman.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
9. veljače 2020.