Prud
Typography

otovo da nema čovjeka koji se, pogledavši u nebo, nije zapitao kakvo će vrijeme biti sutra. To osobito često rade u Posavini jer poljoprivredni kraj i godišnji radovi ovise o vremenskoj prognozi. Dario Obrenović, nezaposleni 23-godišnji ekonomski tehničar iz Pruda u općini Odžak, meteorologijom se bavi iz hobija i po tome je jedinstven u Posavini.

Prema svjetskim propisima

Obožava pratiti meteo(ne)prilike, bilježiti promjene i predviđati vrijeme. Ima i vlastitu meteorološku postaju. Automatski meteouređaji bilježe klimatske podatke u drvenoj kućici koju je izgradio po propisima Svjetske meteorološke organizacije. Postaja je spojena na mrežu automatskih meteopostaja pljusak.com, gdje se svakih pet minuta ažuriraju i podaci s mjerne točke u Prudu. Njegovim prognozama mještani vjeruju, a učenici su sve više zainteresirani kako Dario stvara prognozu pa su ga čak i organizirano obilazili.dario ispred kucice

- Još kao dječaka zanimale su me prirodne pojave, privlačio nebeski svod, postavljao sam tisuće pitanja a “žeđ” za znanjem pružao mi je internet. Meteorologija je postala dio mene. Svoju prvu meteokućicu sagradio sam prije pet godina, točnije 2013. zajedno s ocem. Poplava je sve odnijela, ali nije i želju da je ponovno sagradim već koncem 2014. godine. Ona mjeri sve parametre, a preko signala šalje mjerodavne podatke. Dnevno sam te podatke bilježio, no sada je automatska postaja priključena na baznu, spojena na laptop i podaci se automatski ažuriraju.

Podatke sam slao i u Federalni hidrometeorološki zavod kako bi ih imali iz Pruda. Oni podržavaju moj rad i nadam se kako ćemo u budućnosti uspjeti uspostaviti neki vid suradnje - kaže nam Dario. Darijev tata Zoran podržava neobični sinov hobi, a susjed Željko Stanić potvrđuje nam da su prognoze ovog 23-godišnjkaka i rezultati s njegove meteopostaje u velikome postotku točne.unutrasnjost kucice

- U selu planiramo odlazak na oranice zbog sjetve ili žetve prema Darijevoj prognozi - tvrdi Željko. Kroz zanimljiv hobi Dario je preko interneta upoznao i puno ljudi koji se bave mjerenjima i prognoziranjem vremena.

Samo ljubav, novca nema

- Svi mi koji se bavimo ovim hobijem nemamo apsolutno nikakve financijske koristi. Bavimo se ovime iz čiste ljubavi prema meteorologiji - kaže nam na kraju posjeta Pruđanin Dario.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićprud klimatoloska stanica 900