Tolisa
Typography

U duhovnom središtu Posavine, franjevačkom samostanu u Tolisi, nalazi se prelijepa crkva Uznesenja BDM i jedan od najljepših muzeja, ne samo u BiH već i u regiji, simboličnog imena Vrata Bosne.

Stil uređenja muzeja je poseban jer ukupan namještaj muzeja i knjižnice je od tisućljetnog starog drveta hrasta – abonosa. U muzeju su vrijedne zbirke koje prate vremenski slijed povijesti od starih vremena pa sve do suvremenog doba, zbirke oruđa i oružja, ostaci iz rimskoga razdoblja, vrijedna zbirka fibula (najviše ih je od svih muzeja u BiH), zbirka fosila i minerala, etno zbirka, jedna od najbogatijih numizmatičkih zbirki... Svima koji žele bolje upoznati kulturno blago Posavine i Hrvata s desne obale rijeke Save, rado će potankosti o svim rekvizitima pohranjenim u muzeju nadahnutim riječima objasniti fra Perica Martinović.
 
Izlošci

Fratri su neumorno godinama čuvali povijesno naslijeđe posavskog kraja pod zidinama franjevačkog samostana u Tolisi, a onda su posebnim angažiranjem gvardijana toliškog samostana fra Marijana Živkovića u obnovljenom zdanju Muzeja u dostojnom ruhu pohranjene bogate zbirke kulturnog blaga Bosanske Posavine. Franjevci su posavskom kraju dali i još uvijek to čine - neizbrisivi pečat. Uz to što su širitelji vjere, uvijek su istodobno širitelji kulture, prosvjete, opismenjavanja i skupljači kulturnog blaga koje je pohranjeno i u muzeju.

- Sve to svjedoči o životu Posavljaka na ovim prostorima od davnih vremena uz desnu obalu rijeke Save. Svi izlošci pronađeni su na posavskom području nizvodno od Save, od B. Šamca do Brčkoga, objašnjava fra Perica. Nažalost, ljubavi prema starini i uopće kulturi uvijek je malo, iako je ona najbolje svjedočanstvo naših korijena. Područje Posavine veliko je nalazište koje čeka stručne ruke arheologa kako bi nastavili istraživati povijest. Do tada uspješno to čine amateri, a prvi među malobrojnima je Pero Matkić iz Ugljare, zaslužan za spašavanje velikog broja izložaka i nalaza iz rijeke.

Misa u Tolisi

Crkvu UBDM gradio je fra Martin Nedić, prvi ilir Bosne, intelektualac i humanist, franjevac koji je živio, radio i djelovao u toliškom samostanu davne 1823. Fra Martin Nedić je osnovao prvu priznatu javnu školu u BiH upravo u Tolisi. Pod krovom samostana mjesto je našla i vrijedna knjižnica sa zbirkom od 30.000 svezaka. Brižno se čuvaju primjerci iz 1500., knjige stare 600 godina.... - Knjižnica je plod sakupljanja knjiga mnogih fratara iz osobnih knjižnica.

Ona, nažalost, nije dovoljno dostupna širem čitateljstvu jer nije obrađena po današnjih uzusima pa se nadamo i to uraditi, kaže fra Perica Martinović.

Unatoč svim poteškoćama koje je sa sobom donosio život, Posavci su ostajali, iako je bilo i povremenih migracija. Danas je posve drukčija slika jer svakim danom sve više zabrinjava migracija prema Zapadu. Oni koji su ostali ne propuštaju jednu od četiri mise te svake nedjelje ispune crkvu u Tolisi.

Piše Nada Koturić