pejo gasparevic gipGEOPOLITIČKI METEŽ: HOĆE LI  SE BiH SVRSTATI U EUROPSKU ILI TURSKO-ISLAMSKU UNIJU? Kome će pripasti Bosna i Hercegovina? Hoće li se ona situirati u Europskoj uniji ili će ju natkriti kišobrani tursko-islamskih, a, po nekim singnalima, i rusko-pravoslavnih ambicija?

pejo gasparevic gipHoće li nova vlast lijevoga centra u Republici Hrvatskoj donijeti dašak osvježenja i u zagušljive političke prilike u BiH? Takvom pitanju otvorila su se vrata nakon što je na minulim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj Kukuriku koalicijia pod vodstvom SDP-a  uvjerljivo pobjedila  i potisnula HDZ u oporbu.

pejo gasparevic gipNedavno uhićenje Josipa Boljkovca, kojeg se tereti  za likvidaciju  civila, stvara razloge da se na temelju dokumentiranih ubojstava baci svjetlo na partizansko-komunističke zločine.

pejo gasparevic gipZašto se razvija navika tretiranja Bosne i Hercegovine kao bošnjačke i srpske zemlje i pri tomu upadljivo zaobilazi Hrvate?  Postoji mnoštvo primjera koji daju povoda za postavljanje takvog pitanja i traženje odgovora na njega. No, ovom prilikom dovoljnim se čini osvrnuti na najsvježije takve  slučajeve.

pejo gasparevic gipBalkan je bačen u novi ciklus političke zbrke u kojem Hrvati u BiH imaju priliku nepopustljivo ustrajavati na institucionalnoj ravnopravnosti. Takva ocjena svoje utemeljenje pronalazi u istupima međunarodnih moćnika iz kojih se iščitava poruka kako se teritorijalna kombinatorika na Balkanu ne mora smatrati završenom pričom, te da se Hrvatima u BiH  daje prilika iščupati iz kandži obespravljenosti.

pejo gasparevic gipZašto se nedavna odluka Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Republike Hrvatske, kojom se Kukuriku koaliciji zabranjuje sudjelovanje  pod tim  nazivom na parlamentarnim izborima u prosincu ove godinje, ima smatrati zanimljivom za prilike u BiH? 

More Articles ...